Vlada prihvatila izvješće o stanju oružanih snaga

Hrvatske Oružane snage i obrambeni sustav spremni su ispuniti sve zadaće koje pred njih postavlja Ustav i zakoni, Predsjednik Republike, Hrvatski sabor i Vlada, izjavio je danas ministar obrane Berislav Rončević, predstavljajući Vladi Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama.

ZAGREB,16. ožujka 2007.(Hina) - Hrvatske Oružane snage i obrambeni sustav spremni su ispuniti sve zadaće koje pred njih postavlja Ustav i zakoni, Predsjednik Republike, Hrvatski sabor i Vlada, izjavio je danas ministar obrane Berislav Rončević, predstavljajući Vladi Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama.

U prilog tvrdnji o daljnjem razvoju Oružanih snaga, ministar je kazao kako se intenzivno provodi lani donesen dugoročni plan razvoja (od 2006. do 2015.), kao i usklađivanje s vojnim standardima NATO-a i EU-a.

Prema izvješću, krajem prošle godine u djelatni vojni sastav uključene su 23.874 osobe.

Rončević je istaknuo kako sigurnosno okružje Hrvatske pokazuje malu opasnost od konvencionalnih prijetnji, poput rata, ali i naglasio kako i dalje postoji rizik od terorizma, zbog čega se, kaže, Oružane snage reformiraju kako bi mogle odgovoriti na sve izazove.

Riječ je, kaže, o povećanju operativnih obrambenih i sposobnosti upravljanja, dosezanju NATO-vih i standarda EU, istaknuvši kako su u NATO-u prepoznali "izravnu osposobljenost Hrvatske za samostalno strateško planiranje".

Nastavlja se i modernizacija te opremanje vojske, smanjivanje brojnog stanja, pomlađivanje (prosječna dob je 38,8 godina) i bolja stručna osposobljenost kadrova, racionalno upravljanje vojnom infrastrukturom.

Povećana je, kazao je Rončević, obučenost i spremnost vojske za pomoć civilnom stanovništvu u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa, učinjen napredak što se tiče spremnosti u sudjelovanju Oružanih snaga u međunarodnim vojnim vježbama, a posebno je istaknuo sudjelovanje hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji ISAF-a u Afganistanu.

"Oružane snage i nadalje uživaju veliki ugled i povjerenje građana", zaključio je Rončević, a premijer Ivo Sanader podsjeća kako se iduće godine očekuje pozivnica Hrvatskoj za NATO.

Vlada je danas donijela i Godišnji plan poticanja zapošljavanja, a ukupno je za provedbu aktivnih mjera zapošljavanja u ovoj godini osigurano oko 524 milijuna kuna.

Osim sufinanciranja zapošljavanja, planom je razrađen i niz mjera za razvoj poduzetništva, primjerice kroz subvencioniranje kamata, mjere obrazovanja dugotrajno nezaposlenih osoba, a poseban je naglasak na mjerama usmjerenim osobama koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, kao što su invalidi, hrvatski branitelji, samohrani roditelji, itd.

Vlada se danas suglasila s prijedlogom Ugovora o osnivanju veletržnice ribe u Rijeci, a u tvrtci koja će se temeljem tog ugovora osnovati Vlada će preko Ministarstva poljoprivrede imati udjel od 25 posto.

Veletržnica ribe u Rijeci bit će druga takva veletržnica u Hrvatskoj, a ministar Petar Čobanković procjenjuje kako bi se do ljeta mogla otvoriti veletržnica u Poreču.

U Hrvatskoj je oko 430 tisuća invalidnih osoba, a od početka iduće godine o njihova bi prava treba štititi, braniti i promicati pravobranitelj za osobe s invaliditetom - prijedlog zakona o osnivanju tog novog pravobraniteljstva Vlada je uputila u saborsku proceduru.



Pisane vijesti