Vlada: Nema javnog okupljanja sto metara od sabora, Vlade, Ustavnog suda i predsjednika Republike

U krugu od najmanje sto metara od zgrada Hrvatskog sabora, Vlade, Ustavnog suda i predsjednika Republike neće moći biti javnog okupljanja i prosvjeda, predviđa se izmjenama Zakona o javnom okupljanju koje je Vlada danas predložila.

ZAGREB,8. srpnja(Hina) - U krugu od najmanje sto metara od zgrada Hrvatskog sabora, Vlade, Ustavnog suda i predsjednika Republike neće moći biti javnog okupljanja i prosvjeda, predviđa se izmjenama Zakona o javnom okupljanju koje je Vlada danas predložila.

Takva je odredba, kazao je premijer Ivo Sanader, sukladna s međunarodnom Konvencijom o zaštiti prava i temeljnih sloboda po kojoj se sloboda mirnog okupljanja može ograničiti radi interesa državne sigurnosti.

Utvrđivanje pojasa od sto metara uz objekte četiriju najvažnijih institucija objašnjava se i potrebom osiguranja najvišeg stupnja zaštite i sigurnosti pojasa na kojem se nalaze ti objekti.

Takve su izmjene, ističe Sanader, podržali i socijalni partneri.

Izmjenama se pak mirno okupljanje i javni prosvjedi dopuštaju u blizini spomenika kulture, što do sada nije bio slučaj.

Kurirska služba nije poštanska usluga po definiciji, rekao je ministar prometa Božidar Kalmeta predstavljajući izmjene Zakona o pošti.

Kurirske se usluge definiraju kao usluge s dodanom vrijednošću, što, uz brži prijenos, podrazumijeva praćenje poštanske pošiljke u prijenosu, njeno uručenje u dogovorenom roku, postupanje po naknadnom zahtjevu pošiljatelja i slično.

Rezervirane poštanske usluge, odnosno usluge prijama, prijenosa i uručenja pismovnih pošiljki mogao bi, predviđa se, obavljati jedino javni operater (Hrvatska pošta).

Vlada je danas prihvatila i Strategiju gospodarenja otpadom, a njeni su temeljni ciljevi smanjiti količinu otpada, potaknuti njegovo recikliranje i preradu, izgraditi 21 regionalni centar gospodarenja otpadom.



Pisane vijesti