Vlada: Novi predsjednik Povjerenstva za sukob interesa nestranački

ZAGREB,10. travnja 2008.(Hina) - Budući predsjednik Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa neće biti član ni jedne političke stranke, a u Povjerenstvu će, uz šest saborskih zastupnika, sjediti i pet neovisnih članova iz redova kojih će se i birati predsjednik Povjerenstva, predložila je Vlada koja je danas u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o sprečavanju sukoba intresa.

Te su izmjene jedan od sedam zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s EU, a koje je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru.

Neovisni članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa birali bi se javnim pozivom, iz redova uglednih javnih djelatnika, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić s Vladine je sjednice pozvao uglednike da se jave na taj poziv kada bude raspisan i tako daju doprinos demokratizaciji hrvatskog društva.

Odbacujući prigovore da to što Povjerenstvom više ne bi predsjedavao predstavnik saborske oporbe znači veći utjecaj vlasti na Povjerenstvo, Palarić je poručio kako će neovisni predsjednik ravnomjernije i korektnije voditi sjednice i rasprave na Povjerenstvu.

To će, ističe i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić, smanjiti utjecaj politike na Povjerenstvo, te spriječiti obračune između političkih neistomišljenika.

Prema prijedlogu, šest mjesta za saborske zastupnike ravnomjerno će podijeliti oporba i vladajući, a Povjerenstvo će dobiti i stručnu službu za čiji bi se rad u ovoj godini u proračunu osiguralo milijun kuna.

Državni dužnosnici i dalje bi mogli sjediti u nadzornim odborima državnih tvrtki, ali najviše u dva i to u onim tvrtkama koje su od posebnog državnog interesa - ta bi odredba na snagu stupila 1. rujna ove godine kako bi se skupštinama tih društava omogućilo da razriješe i imenuju nove članove nadzornih odbora.

Kako bi se stalo na kraj dužnosnicima za koje je utvrđeno da su u sukobu interesa, a oglušili su se na odluku Povjerenstva da u javnim glasilima to objave, Vlada predlaže da se odluka objavi na trošak proračuna, a taj će se trošak potom naplatiti od dužnosnika.

Predloženim izmjenama širi se i krug dužnosnika na koje će se odnositi Zakon, pa će pod odredbe tog zakona potpasti i članovi gradskih, županijskih i općinskih poglavarstava, Poglavarstva Grada Zagreba, te članovi uprava trgovačkih društava u stopostotnom državnom vlasništvu.

Precizira se način popunjavanja imovinskih kartica dužnosnika po njihovu stupanju na dužnost, tako da se mora navesti i sva naslijeđena imovina, ona stečena u životu i radu, što sve od pokretnina treba navesti (vozila, plovila, zrakoplovi, radni strojevi, lovačko oružje, nakit, vrijednosni papiri, životinje, te sve pokretnine vrijednije od 10.000 kuna, izuzev predmeta kućanstva i odjevnih predmeta).



Pisane vijesti