Vlada o Izvješću o provedbi zakona o pravima manjina; Programu ranog otkrivanja raka dojke

Vladi Srbije predložit ćemo da i Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije i da se to riješi ustavno, kako je to učinila Hrvatska, najavio je danas premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - Vladi Srbije predložit ćemo da i Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije i da se to riješi ustavno, kako je to učinila Hrvatska, najavio je danas premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Vlada je podržala izvješće koje govori kako se u prošloj godini provodio Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i kako je za njihove potrebe utrošeno 50,4 milijuna kuna što je za trećinu više nego u 2004.

U Izvješću su pošteno navedeni problemi s kojima se susreću i Vlada i manjine, rekao je predsjednik Savjeta za manjine Aleksandar Tolnauer, zadovoljan što se u protekle dvije godine ušlo u rješavanje problema.

Razina manjinskih prava u Hrvatskoj je visoka, sredstva su povećana, lani je učinjen daljnji, značajan napredak u provedbi Ustavnog zakona, istaknula je predstojnica Ureda za manjine Milena Klajner.

Vlada je donijela Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, prema kojemu će u iduće dvije godine oko 560 tisuća žena u dobi od 50 do 69 godina o trošku države moći obaviti mamografski pregled.

Za provedbu programa država će izdvojiti 35 milijuna kuna, svjesna činjenice da svakoj jedanaestoj ženi u Hrvatskoj trenutno prijeti rak dojke, te da godišnje od te bolesti umre oko 800 žena.

Vlada želi pet godina nakon početka provedbe Programa, smrtnost od raka dojke smanjiti za četvrtinu, odnosno godišnje prosječno spasiti 200 života.

Bolja kontrola zdravstvene ispravnosti predmeta koji dolaze u dodir s hranom, kozmetike, dječjih igračaka, sredstava za čišćenje, itd, cilj je zakona o predmetima opće uporabe čiji je prijedlog Vlada poslala Saboru.

Popisu stvari koje se ne smiju reklamirati dodan je i pribor za pušenje, poput lula, 'cigaršpica' itd., a za one koji se o tu zabranu ogluše predviđena je kazna od pedeset tisuća do sto tisuća kuna.



Pisane vijesti