Vlada o legalizaciji bespravno izgrađenih zgrada

ZAGREB, 7. srpnja 2011.(Hina) - Hrvatska je Vlada s današnje sjednice Saboru uputila konačni prijedlog zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama prema kojemu bi mogućnost legalizacije imali vlasnici nelegalnih objekata izgrađeni do 21. lipnja ove godine.

Krajem lipnja ponovno smo snimili stanje, kazao je ministar graditeljstva Branko Bačić.

Naime, u prvom je čitanju bilo predviđeno da mogućnost legalizacije imaju samo oni koji su nekretninu izgradili do 30. studenog 2009. godine, a sada se taj rok produžuje do 21. lipnja 2011.

Zakonom je utvrđena mogućnost legalizacije objekata, ali vodeći računa o zaštićenim područjima, području nacionalnih parkova, pomorskome dobru, prometnim koridorima, rekao je Bačić.

Zakonom će se, podsjetio je, riješiti problem 150 tisuća nelagalnih objekata u Hrvatskoj, a koji u proteklih 40 godina nije riješen.

Svi koji žele legalizirati svoju nelegalnu nekretninu zahtjev za to moći će podnijeti do kraja kraja 2012. godine.

U odnosu na prvo čitanje promijenjen je i omjer u kojem će se prihod od naknade dijeliti između države i lokalnih jedinica, prvotno je bio predviđen omjer 75:25 u korist države, a sada bi to bilo pola-pola.

Saboru je Vlada u drugo čitanje uputila i izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, a ministar Bačić ponovno je odbio prigovore da se njima pridonosi betonizaciji i apartmanizaciji Jadrana. Dapače, još više se štiti taj dobro uređeni sustav prostornog planiranja u Hrvatskoj, kazao je.

Predloženim će se izmjenama, ističe Bačić, omogućiti brže investiranje u Hrvatskoj i uklanjanje prepreka koje se odnose na investicije.

Saboru je upućen i prijedlog novog zakona o javnoj nabavi, a predsjednica Vlade Jadranka Kosor ističe kako je riječ o moćnom sredstvu u borbi protiv korupcije te da će omogućiti uštede u proračunu.

Po riječima ministra gospodarstva Đure Popijača, ukupna vrijednost javnih nabava u prošloj je godini bila 25 milijardi kuna, a ranije je dosezala i do 40 milijardi kuna.

Predloženi bi zakon, dodaje, trebao omogućiti učinkovitiji postupak javne nabave i ukloniti nepotrebne administrativne barijere, a uz ostalo predviđa i više naknade za žalbeni postupak.

Vlada je u saborsku proceduru uz ostalo uputila i prijedlog zakona o javnoovršiteljskim pristojbama, izmjene Zakona o audiovizualnoj djelatnosti, prijedlog Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, kao i novi prijedlog zakona o udomiteljstvu.

Vlada je donijela i službenu odluku o zaduženju države za 750 milijuna eura izdanjem sedmogodišnjih euroobveznica.

Kamatni kupon nove obveznice je 5,875 posto godišnje, uplatile bi se sutra, a rok dospijeća je 9. srpnja 2018. godine.

Novac od nove euroobveznice utrošit će se dijelom za financiranje povrata obveza po glavnici javnog duga iz prijašnjih godina, kazala je ministrica financija Martina Dalić.



Pisane vijesti