Vlada: O nadstojničkim stanovima, zdravstvenoj zaštiti

Oko tisuću obitelji u nadstojničkim stanovima moći će te stanove kupiti, pod istim uvjetima kao i stradalnici Domovinskog rata, predlaže Vlada zakonskim tekstom o prodaji stanova namijenjenih za nadstojnike stambene zgrade.

ZAGREB,20. svibnja(Hina) - Oko tisuću obitelji u nadstojničkim stanovima moći će te stanove kupiti, pod istim uvjetima kao i stradalnici Domovinskog rata, predlaže Vlada zakonskim tekstom o prodaji stanova namijenjenih za nadstojnike stambene zgrade.

To znači, objasnila je ministrica prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić, da bi cijena kvadrata bila 700 eura, umanjeno za amortizaciju zgrade i za vlastita ulaganja. Sredstva od prodaje išla bi u zajedničku pričuvu.

Stanove će moći kupiti osobe koje su do 5. studenoga 1996. na temelju valjane pravne osnove uselile u nadstojničke stanove, kao i osobe koje su do 19. lipnja 1991. o svom trošku u stanu prenamjenile zajedničke prostorije - praonice, sušionice i sl.

Uvjet je da u mjestu stanovanja u vlasništvu nemaju drugi stan, a zahtjev za kupnju stanari bi trebali podnijeti u roku tri mjeseca nakon što zakon stupi na snagu. Ako ih, pak, ne bi mogli kupiti, ostali bi u stanovima i plaćali zaštićenu najamninu.

Osobe u nadstojničkim ili stanovima iz zajedničkih prostorija koje su se prijavile za POS, moći će odlučiti hoće li kupiti taj stan ili stan putem POS-a, istaknula je Matulović Dropulić.

Poručila je pritom da nema govora da Vlada odustaje od POS-a.

Vlada je danas predložila da se postojeće ograničenje štrajka u službama hitne medicinske pomoći, proširi i na preglede i osnovne dijagnostičke postupke kojima se isključuje hitno stanje, na cjelodnevnu intenzivnu skrb itd.

Zdravstveni radnici, koji sada mogu dopunski raditi samo u ustanovi u kojoj su zaposleni, ubuduće bi to mogli i u drugim ustanovama, te kod liječnika u privatnoj praksi. Uvjet je da imaju dokaz da ispunjavaju obveze 40 satnog tjednog rada i odobrenje poslodavca.

Upravna vijeća zdravstvenih ustanova obvezuju se da najmanje jednom mjesečno analiziraju financijsko poslovanje, a kad se pojavi gubitak obvezno obavjestiti vlasnika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dobiva i obvezu praćenja i izvještavanja o zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja.

Izmjene Zakona županijama omogućuju osnivanje najmanje jednog doma zdravlja, Zagrebu najmanje tri, a domovi se moraju osnovati i na otocima s više od deset tisuća stanovnika - Braču, Hvaru, Korčuli, Visu, Cresu, Krku, Lošinju i Rabu.

Vlada je predložila i izmjene Zakona o osnovnom školstvu po kojima bi učiteljima sa navršenih 65 godina života i 20 godina staža obvezno prestajao ugovor o radu.



Pisane vijesti