Vlada odbija ocjene The Heritage Foundationa o ekonomskim slobodama

Premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker odbacili su danas ocjene iz izvješća koje su objavili The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, a po kojem je Hrvatska po ekonomskim slobodama na gotovo samom dnu Europe.

ZAGREB, 18. siječnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i ministar financija Ivan Šuker odbacili su danas ocjene iz izvješća koje su objavili The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, a po kojem je Hrvatska po ekonomskim slobodama na gotovo samom dnu Europe.

"Što bi se to trebalo dogoditi u jednoj zemlji da bi po ekonomskim slobodama u jednoj godini pala za čak 54 mjesta", upitao je na sjednici Vlade ministar Šuker, naglašavajući da Hrvatska ima dobre ocjene poduzetničkih sloboda kad su u pitanju egzaktni pokazatelji, poput fiskalnih i monetarnih sloboda.

Hrvatska je nisko plasirana samo tamo gdje su kriterij opće i paušalne ocjene, rekao je.

Podsjetivši da je sporno izviješće u Hrvatskoj predstavio Adriatic Institut, Šuker je ustvrdio da je riječ o struji koja je u Hrvatskoj predlagala flat tax, a premijer Sanader dodao je da je ta struja političkog pokrovitelja imala u bivšoj ministrici pravosuđa.

Naglasili su da je Hrvatska dobila visoke ocjene svih relevantnih međunarodnih institucija, poput Europske komisije i Međunarodnoga monetarnog fonda.

Poduzetnicima koji su prigodom predstavljanja izvješća novinarima tvrdili da za svaki posao u Hrvatskoj nekoga moraju podmititi, Sanader je poručio da to trebaju prijaviti nadležnim tijelima, a ne iznositi pred televizijskim kamerama.

Hrvatsku gospodarsku komoru i Vijeće za konkurentnost pozvao je da se očituju o ocjenama The Heritage Foundationa.

Na to izvješće članovi Vlade osvrnuli su se za rasprave o Prijedlogu potvrđivanja Memoranduma između RH i Europske zajednice o sudjelovanju Hrvatske u programu zajednice o interoperabilnom pružanju europskih prekograničnih elektroničkih usluga javne vlasti javnim upravama, poduzetnicima i građanima.

Potvrđivanjem tog memoranduma Hrvatska bi, kako je objasnio predstojnik Ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić, potvrdila spremnost i sposobnost da komunikaciju s EU digne na višu razinu.



Pisane vijesti