Vlada: Operativnim programom do modernije proizvodnje i više zaposlenih u drvnoj industriji

Veća i modernija domaća proizvodnja namještaja, nove tehnologije, veći broj zaposlenih, neki su od rezultata što bi ih trebao dati petogodišnji Operativni program razvoja industrijske prerade drva što ga je danas donijela Vlada.

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Veća i modernija domaća proizvodnja namještaja, nove tehnologije, veći broj zaposlenih, neki su od rezultata što bi ih trebao dati petogodišnji Operativni program razvoja industrijske prerade drva što ga je danas donijela Vlada.

Prema tom Programu do 2010., najmanje trećina sadašnje proizvodnje piljene građe usmjeravala bi se u domaću proizvodnju namještaja, broj zaposlenih u tom sektoru povećao bi se sa sadašnjih 11 tisuća na 15 tisuća radnika, a primanja zaposlenih u preradi drva dosegnula bi državni prosjek.

Vladin je cilj stvoriti brand drvnog sektora, poboljšati postojeće i ponuditi nove proizvode drvne industrije, zaštiti okoliš.

Plan razvoja drvne industrije u idućih pet godina država će financirati s više od 200 milijuna kuna iz proračuna, a kroz povoljne kreditne linije predviđa se plasirati više od 1,7 milijardi kuna, a uz to se računa i na sredstva iz predpristupnih EU fondova.

Ovo je prva Vlada koja je dala povoljan vjetar u leđa drvnoj industriji, naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Herman Sušnik.

Vlada je donijela Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva koji sadrži smjernice do 2011.

Institucije, rokovi, sredstva potrebna za njenu provedbu znat će se iduća tri mjeseca - u tom se, roku, naime, mora donijeti operativni plan provedbe.

U Hrvatskoj danas djeluje više od 29 tisuća udruga, od čega je oko deset tisuća s područja športa i rekreacije, i na to treba gledati kao na bogatstvo, istaknula je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Po sredstvima povučenim iz europskih fondova, Hrvatska zauzima visoko mjesto, pohvalio se ministar znanosti Dragan Primorac predstavljajući Smjernice za poticanje inovacijskog tehnologijskog sustava.

Potkrijepio je to i 'friškom' viješću da je Institut Ruđer Bošković povukao dodatnih 600 tisuća eura iz europskih fondova, čime je ukupan iznos sredstava povučenih za znanost povećan na 7 milijuna eura, što je dvostruko više, od za to uplaćene članarine. Sam Ruđer povukao je ukupno 2,7 milijuna eura sredstava EU.

Vlada je predložila i zakon kojim bi se osnovalo sveučilište u Puli, a odgovarajući odmah na neke rasprave premijer Ivo Sanader poručio je da je na svim sveučilištima u hrvatskoj službeni jezik hrvatski. Tako i u Puli, to ne može biti predmet drugog zakona osim zakona koji vrijedi za sva sveučilišta, kazao je premijer.



Pisane vijesti