Vlada: O mjerama za suzbijanje sive ekonomije, o suzbijanju zlouporabe droga

Prošle godine zapljenjeno je više od 62 tisuće šteka cigareta čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 17,3 milijuna kuna, u kontroli korištenja uvezenih plovila utvrđena su dugovanja viša od 27 milijuna kuna, a 22 plovila su oduzeta zbog tzv. crnog chartera, neki su od podataka iz Izvješća o provedbi mjera a suzbijanje sive ekonomije koje je danas prihvatila Vlada.

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Prošle godine zapljenjeno je više od 62 tisuće šteka cigareta čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 17,3 milijuna kuna, u kontroli korištenja uvezenih plovila utvrđena su dugovanja viša od 27 milijuna kuna, a 22 plovila su oduzeta zbog tzv. crnog chartera, neki su od podataka iz Izvješća o provedbi mjera a suzbijanje sive ekonomije koje je danas prihvatila Vlada.

Idemo dalje u borbi protiv sive ekonomije, poručio je pritom premijer Ivo Sanader.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić navodi da je lani poduzeto niz mjera za učinkovitiju borbu protiv sive ekonomije, inspektori su dobili veće ovlasti, pooštrena su pravila vezana za klanje i promet životinjama, pekarsku industriju, itd.

Inspektori Porezne uprave u prošloj su godini utvrdili novih, neprijavljenih poreznih obveza u iznosu većem od 1,4 milijarde kuna, od čega se oko 877 milijuna kuna odnosi na PDV.

Naknadnim provjerama, Carinska je uprava kod tisuću, odnosno polovice provjeravanih carinskih obveznika, utvrdila više od 48,6 milijuna novih davanja.

U suzbijanju krijumčarenja tekstila, kože i obuće iz zemalja, kao što su Turska, Kina, Hong Kong ili Tajvan, privremeno je oduzeta roba vrijedna oko 666 tisuća kuna.

Droga je prošle godine u Hrvatskoj 'uzela' 104 ljudska života, što je neznatno manje nego 2004. kada je od droge umrlo 108 osoba, navodi se u izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u 2005.

Do kraja 2005. u Registru osoba liječenih zbog zlouporabe droga ukupno ih je registrirano 22.360, a u zdravstvenim ustanova u prošloj se godini liječilo oko 6.700 narkomana.

Hrvatska spada u zemlje gdje je narkomanija srednje raširena, na tisuću stanovnika ima između dva i sedam ovisnika, ali je zabrinjavajući porast tog trenda.

Za programe prevencije i suzbijanja zlouporabe droga utrošeno je gotovo 50 milijuna kuna, što je oko osam posto manje nego li u 2004.



Pisane vijesti