Vlada: Izmjenama zakona pravna pomoć i audio-video konferencijom

Vlada je danas predložila Hrvatskom saboru da po hitnoj proceduri izmjeni Zakon o kaznenom postupku i time, uz ostalo, omogući pružanje pravne pomoći putem audio-video konferencije.

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Vlada je danas predložila Hrvatskom saboru da po hitnoj proceduri izmjeni Zakon o kaznenom postupku i time, uz ostalo, omogući pružanje pravne pomoći putem audio-video konferencije.

Na taj će se način moći ispitati osumnjičenici, ili okrivljenici, svjedoci ili vještaci kao i obaviti prepoznavanje.

Vlada predlaže i proširenje popisa koruptivnih djela za koje se mogu provesti posebne izvidne mjere i to na djela primanja i davanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja i ovlasti.

Predložene su mini izmjene Zakona o kaznenom postupku, a radi se na načelima za pripremu temeljite rekonstrukcije toga zakona, najavila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić izvijestila je pak da je do sada na području cijele države prikupljeno 275 milijuna komada pet i staklene ambalaže, te limenki.

Taj je podatak iznijela predlažući izmjene Zakona o otpadu prema kojima bi proizvođači u najvećoj mogućoj mjeri morali uvoditi i koristiti povratnu ambalažu, jer je manje štetna za okoliš.

Izmjenama se povećava i odgovornost lokalne samouprave, pa bi tako gradovi i općine bili dužni osigurati uklanjanje i zbrinjavanje otpada na svom području koji odbace nepoznate osobe.

Do konca ove godine treba biti gotova projektna i natječajna dokumentacija za športsku dvoranu i bazen u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica, a izgradit će se sustav zasnježivanja skijališta, projekti su s kojima se danas suglasila Vlada.

Sramota je da se hrvatski olimpijci pripremaju u inozemstvu, a Hrvatska za takvo što ima sve preduvjete, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Vladinu suglasnost dobili su i zaključci vezani uz lučko područje Luke Rijeka koji su preduvjet za izgradnju ceste D404, a Saboru je na potvrdu upućen i ugovor s Njemačkom o izbjegavanju dvostrukog poreza na dohodak i imovinu.



Pisane vijesti