Vlada: optimalna lokacija za LNG terminal na otoku Krku

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_optimalna_lokacija_za_lng_terminal_na_otoku_krku.jpg

ZAGREB, 30. rujna 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila preporuku Povjerenstva za ocjenu studije izbora lokacije terminala za ukapljeni plin o izboru lokacije DINA na otoku Krku kao najpovoljnije za izgradnju tog terminala.

Time se, prema riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, otvara mogućnost da započnu istražne radnje i pripreme za izgradnju LNG terminala, ali i za nastavak pregovora s općinom Omiš i Primorsko-goranskom županijom "o njihovim očekivanjima" vezanima uz taj projekt.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader je pak istaknuo da je izgradnja LNG terminala dio jednog od glavnih prioriteta Vlade, a to je da se svim hrvatskim građanima osigura dostupnost električne energije, plina i nafte.

Također, prihvaćena je i uredba o sigurnosti opskrbe plinom, kojom se, rekao je Polančec, osigurava opskrba prirodnim plinom svim zaštićenim korisnicima, odnosno građanima, bolnicama, školama, dječjim vrtićima i sl.

Uredba se, među ostalim, bavi nužnim infrastrukturnim ulaganjima za postizanje pouzdane opskrbe plinom, načinom izrade godišnje energetske bilance, a donosi i mjere koje Ministarstvu gospodarstva omogućuju da naredi što činiti u incidentnim situacijama, među kojima je i mogućnost interventnog uvoza plina, rekao je Polančec.

Vlada je odlučila i da na sebe prenese brigu o Fondu za posebno skupe lijekove, a ministar zdravstva je najavio kako će uskoro putem HZZO-a biti raspisan natječaj za nabavku tih lijekova, namijenjenih liječenju posebno teških bolesti.

Pritom je istaknuo kako će se HZZO odreći 8 do 10 posto svoje marže, pa će se u Fond s tog osnova sliti dodatnih 30 do 40 milijuna kuna.

U saborsku su proceduru s današnje sjednice upućene i izmjene Zakona o trgovini, kojima se, rekao je Sanader, u zakon dodaju odredbe iz uredbe kojim je ovog ljeta lokalnim vlastima omogućeno da sami odlučuju o radnom vremenu u trgovini. Uredba prestaje važiti 10. listopada, pa je te odredbe trebalo implementirati u Zakon, rekao je Sanader.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, koja bi prema riječima resornog ministra Božidara Pankretića, trebala omogućiti organiziranje poljoprivrednih proizvođača i "svega vezanog uz poljoprivredu", a u cilju podizanja njihove konkurentnosti.

Prihvaćena je i odluka o objavljivanju Pravila o utvrđivanju referentne i diskontne stope, koje će se koristiti kao zamjena za tržišne stope te pri mjerenju ekvivalenta potpore u obliku subvencije, posebno u slučaju kad se državna potpora isplaćuje u nekoliko rata, ali i pri izračunu elemenata potpore proizašlih iz programa subvencioniranja kamatnih stopa.

Vlada je donijela i odluku o sufinanciranju troškova otkupa i skladištenja mandarina, jabuka prve klase i jabuka za industrijsku preradu, a u cilju reguliranja tržišta i eliminiranja sivog tržišta.

Tako će se otkup i skladištenje mandarina i jabuka prve klase sufinancirati s 50 lipa po kilogramu, pod uvjetom da otkupljivači proizvođačima mandarine plate po minimalnoj cijeni od 2,60 kuna po kilogramu, a jabuke prve klase po cijeni od 2,80 kuna po kilogramu.

Otkup jabuka za industrijsku preradu će se pak sufinancirati isplatom 30 lipa po kilogramu proizvođačima temeljem dokumentacije o otkupu.

Za sportska dostignuća na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama, pak, Vlada je odlučila nagraditi Antoniju Balak, Darka Kralja i Branimira Budetića, kao i članove njihovih stručnih timova, u ukupnom iznosu od 2.146.000 kuna.



Pisane vijesti