Vlada osnovala Povjerenstvo za koordinaciju priprema za korištenje fondova EU

ZAGREB, 19. veljače 2010. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici osnovala Povjerenstvo za koordinaciju priprema za korištenje fondova EU koje će voditi potpredsjednici Vlade i ministri financija i regionalnog razvitka Ivan Šuker i Božidar Pankretić.

Financijskim planom za prve dvije godine članstva na raspolaganju imamo 3,5 milijarde eura i ako bude snage i znanja, a vjerujem da hoće, to ćemo i iskoristiti, kazala je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.

Povjerenstvo će, kako je istaknuto, raditi upravo na tome da se obave sve potrebne pripreme i ispune sve tražene obveze, kao i pitanjima vezanim uz strateške dokumente i osiguranje potrebnih administrativnih kapaciteta.

U tom je sustavu trenutno 656 zaposlenih, a u ovoj će godini trebati zaposliti još 292 čovjeka kako bi taj posao u potpunosti odradili, istaknuo je Šuker.

Premijerka Kosor podsjetila je kako su danas u Bruxellesu otvorena dva poglavlja u pregovorima - ribarstvo i okoliš, te kako je Hrvatska dobila i poziv da preda pregovaračka stajališta za poglavlje pravosuđe.

Ocijenila je to "korakom naprijed" te podsjetila da Hrvatska sada ima 30 otvorenih poglavlja od kojih je 17 zatvoreno.

"Od deblokade pregovora, rujna 2009. otvorili smo i zatvorili više poglavlja nego u protekle 4,5 godine pregovara s EU", kazala je Kosor ističući uz ostalo i kako se pokazalo da "imamo znanja, volje i odlučnosti.

Premijerka je ponovila i kako vjeruje da će 2010. biti godina završetka pregovora.

Kosor je na početku je sjednice Vlade podsjetila i da se od danas počinju provoditi mjere za osnaživanja gospodarstva - danas se održava prva aukcija Hrvatske banke za obnovu i razvitak za kreditne kvote (model A).

Riječ je o kreditima za obrtna sredstva u čijem sufinanciranju sudjeluje i država, a ukupni je kreditni potencijal prve aukcije, uz sredstva HBOR-a i poslovnih banaka, 500 milijuna kuna.



Pisane vijesti