Predsjednica Vlade Kosor s ministrom kulture NR Kine

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s ministrom kulture Narodne Republike Kine Cai Wuom.

Predsjednica Vlade Kosor istaknula je iznimno dobru političku, gospodarsku i kulturnu suradnju između Republike Hrvatske i NR Kine čemu je ujedno osobit poticaj bio i prošlogodišnji povijesni posjet predsjednika Hu Jintaoa Republici Hrvatskoj.

Na takvim temeljima, dodala je premijerka Kosor, želimo i dalje jačati gospodarsku suradnju osobito u području turizma gdje postoje velike neiskorištene mogućnosti. Jedna od dobrih prigoda za intenziviranje hrvatsko-kineske suradnje bit će i Svjetska izložba EXPO koja se od svibnja do listopada održava u Šangaju, a na kojoj će zahvaljujući pomoći kineskih partnera svoj paviljon imati i Republika Hrvatska.

Predsjednica Vlade naglasila je da se Hrvatska nalazi u završnom dijelu pristupnog puta Europskoj uniji te da je naša želja do kraja godine dovršiti pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

Ministar kulture NR Kine Cai Wu zahvalio je na srdačnom prijemu te rekao kako će skorašnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji sigurno doprinijeti još uspješnijoj gospodarskoj i svekolikoj suradnji dviju zemalja. Dodao je da su kineski gospodarstvenici i predstavnici državnih tijela koji su posjetili Hrvatsku veliki promotori hrvatskog turizma, a pozvao je i hrvatske gospodarstvenike da u većem broju posjete NR Kinu i predstave svoje projekte suradnje.

Zahvalio je također na hrvatskoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu NR Kine, te prenio poziv predsjednika Državnog vijeća NR Kine Wen Jibao-a da predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor posjeti NR Kinu, što je premijerka načelno i prihvatila.



Pisane vijesti