Vlada podržala saborsku Deklaraciju u svezi s privremenim puštanjem Šešelja na slobodu

Slika /Vijesti/2014/Studeni/26 studeni/0064_195._sjednica_Vlade.jpg

Otvarajući današnju 195. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na saborsku Deklaraciju u svezi s odlukom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu. 

Naglasio je da hrvatska Vlada putem Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, ali  i drugim kanalima, djeluje u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti. „Radimo ono što možemo i što smatramo da je ispravno“, kazao je premijer Milanović, istaknuvši da je saborska deklaracija dobrodošla. „Ono što sam jutros vidio u tekstu Deklaracije čini  mi se prihvatljivim i uravnoteženim“, ocijenio je.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglasila je da je slučaj Šešelj u nadležnosti Haškog tribunala i, posredno, Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kao utemeljitelja Tribunala, istaknuvši da je Hrvatska reagirala već 6. studenog, odmah nakon što je Haški sud donio odluku o prijevremenom puštanju. „Stav je bio da je odluka, naravno, na sudu, ali da se u nekim slučajevima neke stvari vide i prostim okom, pa tako i činjenica da se ovdje radi o ratnom zločincu“, kazala je ministrica Pusić. Rekla je i da je da je Hrvatska reagirala na „slučaj Šešelj“i na Vijeću ministara vanjskih poslova Europske unije 17. studenoga i to zbog Šešeljevih izjava koje su upućivane izravno u hrvatske medije s namjerom narušavanja bolje regionalne suradnje i narušavanja odnosa između društava. Kazala je i kako je informirano Vijeće za vanjske poslove zbog toga što je u njihovoj nadležnosti europski proces u zemljama regije, „a ovakvo divljanje izravno šteti i unazađuje odnose u regiji".

Podsjetila je i da je predsjednik Republike Ivo Josipović uputio pismo predsjedniku ICTY-ja Theodoru Meronu, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić pisao je glavnom haškom tužitelju Sergeu Brammertzu.

Prva potpredsjednica Pusić ustvrdila je da će se 10. prosinca na Vijeću sigurnosti raspravljati o radu Haškoga suda, u čemu će sudjelovati Hrvatska, a isto je predloženo i Europskoj uniji koja inače u tome tradicionalno ne sudjeluje. Izvijestila je da je razgovarala s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini o važnosti sudjelovanja predstavnika Europske unije u raspravi na Vijeću sigurnosti "s obzirom na specifičnu situaciju, a to je unazađivanje europskog procesa". „Nadam se da ćemo potaknuti kolege iz Europske unije da se uključe i osude na relevantnom mjestu takvo ponašanje, odnosno da se zatraži od vlasti u Srbiji da se distanciraju od takvih izjava, upravo zato da potvrde europski put i koliko je moguće neutraliziraju negativni efekt koji ekscesno ponašanje ima na odnose u regiji“, naglasila je ministrica Pusić.

Predsjednik Vlade Milanović ponovio je da je Vlada napravila sve po proceduri i „više o toga“. „Sve što smo mogli napraviti, napravili smo. I od beogradske Vlade očekujem jasan stav, zaključio je premijer.
 

Pisane vijesti | Zoran Milanović