Vlada: predložene izmjene izbornog zakona

ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatska je vlada s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji, u skladu s izmjenama Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, regulira pitanja izbora zastupnika pripadnika nacionalnih manjina i izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

Hrvatski će državljani bez prebivališta u Hrvatskoj birati tri zastupnika na temelju kandidacijskih listi u posebnoj izbornoj jedinici, a birat će u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u stranoj državi.

Prema prijedlogu, nacionalne manjine koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto, pored općeg biračkog prava, na osnovi posebnog biračkog prava imaju pravo izabrati pet zastupnika pripadnika nacionalnih manjina.

Nacionalnoj manjini koja ima više od 1,5 posto udjela u ukupnom stanovništvu, a to je srpska manjina, jamče se najmanje tri zastupnička mjesta na temelju općeg biračkog prava.

Političke stranke i birači srpske nacionalne manjine svoje kandidacijske liste predlažu u svih deset izbornih jedinica i to s istim kandidatima na listi.

Ministar uprave Davorin Mlakar najavio je da će Vladi u prvom tromjesečju 2011. godine biti predložen zakon koji bi riješio kompletnu izbornu problematiku, a da se danas predložene izmjene odnose samo na obveze proistekle iz promjena Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

U drugo saborsko čitanje vlada je uputila prijedlog zakona o upravljanju državnom imovinom kojim će, kako je rekla premijerka Jadranka Kosor, u prošlost otići zakoni o privatizaciji i pretvorbi, o Hrvatskom fondu za privatizaciju, a uskoro i Središnji državni ured za upravljanje imovinom.

Zakonski tekst predviđa osnivanje Agencije za upravljanje državnom imovinom, na koju će se prenijeti prava, obveze i imovina HFP-a i Središnjeg državnog ureda.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković, koji je i predsjednik Upravnog odbora HFP-a, ističe kako je zakon pretpostavka za formiranje registra državne imovine.

Intenzivno i brzo radit ćemo na tome i doći do kompletne imovine Republike Hrvatske i boljeg i kvalitetnijeg upravljanja, kazao je.

Važnim je označio i mogućnosti Agencije u procesu sanacije i restrukturiranja tvrtki u pretežito državnom vlasništvu.

Državna institucija može konsolidirati i restrukturirati državnu tvrtku i tako saniranu je ponuditi tržištu, ističe Čobanković.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o zakupu i prodaji poslovnog prostora koji će sadašnjim zakupcima i korisnicima poslovnih prostora u državnom ili vlasništvu lokalnih jedinica i Grada Zagreba omogućiti da kupe te prostore, a uvjet je da ga koriste dulje od pet godina.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog odluke o popisu pravnih osoba od posebnog državnog interesa na kojem je 66 trgovačkih društava, 97 ustanova, te pet izvanproračunskih fondova.



Pisane vijesti