Vlada: naknada za štete od nepogoda 16. prosinca

ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Naknade za štete od elementarnih nepogoda, a riječ je o 320 milijuna kuna, bit će isplaćene 16. prosinca, najavila je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade na kojoj je donesena odluka o pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda.

Riječ je o štetama od elementarnih nepogoda do 1. prosinca ove godine, o štetama koje su do sada popisane, evidentirane i verificirane, a ukupno se te štete procjenjuju na 1,35 milijardi kuna, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Naknada koju će svaki pojedinac dobiti za procijenjenu mu i verificiranu štetu bit će u visini 23,69 posto, najavio je Čobanković.

Ističe kako je to do sada najveći postotak naknada za štetu od elementarnih nepogoda. Do sada su obeštećenja u pravilu bila ispod 10 posto, a nekad i u simboličnom postotku, kazao je.

Ministar poljoprivrede podsjetio je kako su najveće štete bile u poljoprivredi i one su oko 1,2 milijarde kuna dok se na štete na građevinskim objektima odnosi oko 150 milijuna kuna.

Premijerka Kosor istaknula je kako je rebalansom proračuna za naknadu šteta od elementarnih nepogoda osigurano dodatnih 320 milijuna kuna.

Da nije izglasan rebalans, za naknadu štete od elementarnih nepogoda u proračunu bi bilo samo 20 milijuna kuna i samo bi to mogli rasporediti na sve one koji su imali štete, a ne 320 milijuna kuna. Kada smo predlagali rebalans činili smo to prvenstveno zbog ljudi koji su pretrpili štetu, kazala je.

Najavila je da će vlada naći načina da se obeštete i oni koji su tijekom ovog mjeseca imali štete zbog poplava.

Te se štete popisuju i dostavljaju, kazao je Čobanković koji vjeruje da će se i oni koji su pogođeni tim elementarnim nepogodama biti obeštećeni.



Pisane vijesti