Vlada predložila da Hrvatska vojska sudjeluje u misiji EU za potporu Ukrajini

Slika /Vijesti/2022/11 studeni/10 studeni/DSC_7855.jpg

„To je prilika da pokažemo konzistentnost naše politike, a i prilika da da i cijela politička scena i javnost pokažu tko je tko i gdje stoji po pitanju međunarodnih odnosa i potpore Ukrajini“, istaknuo je premijer na sjednici Vlade.

Na početku današnje, 169. sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i svima koji su sudjelovali u organizaciji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

„Sve je prošlo dobro, dostojanstveno, uz sjećanje na žrtve i one koji su za hrvatsku slobodu dali najviše“, rekao je premijer Plenković.

Govoreći o cijenama naftnih derivata, premijer je podsjetio da je Vlada u ponedjeljak održala sjednicu kojom su pale cijene benzina i dizela, a ostala fiksirana cijena za plavi dizel te najavio da će danas smanjiti trošarine na lož ulje.

Naglasio je da Vlada nastavlja politiku koja vodi računa o tome da naftni derivati i energenti budu u prihvatljivim okvirima kada je riječ o cijenama za građane i gospodarstvo.

Premijer je govorio i o uvođenju eura te podsjetio da je održana 18. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute.

„Napravili smo rezime trenutnog stanja, pripreme distribucije gotovog novca, kovanja hrvatskih euro kovanica, informatičke pripreme, pripreme bankomata, svega onoga što treba u operativnom smislu funkcionirati od početka Nove godine“, rekao je Plenković.

Austrija jasno podržala članstvo Hrvatske u Schengenu

Osvrnuo se i na jučerašnji posjet austrijskog kancelara Karla Nehammera te istaknuo da su razgovori prošli odlično.

Premijer je kazao da je Austrija putem razgovora i konferencije za medije vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u Schengenskom prostoru čime je napravljen još jedan korak uoči sastanka ministara unutarnjih poslova na kojem se očekuje da 8. prosinca bude donesena finalna odluka o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru s 1. siječnja.

"Time realiziramo naš cilj dublje integracije EU područja i Shengenskog područja“, dodao je.

Govoreći o proračunu za 2023. godinu, kazao je da je to proračun koji nastavlja biti instrument potpore građanima i gospodarstvu u krizi, sidro kojim čuvamo gospodarski rast i razvoj Hrvatske u općem smislu i proračun koji će redistribucijom sredstava zadržati društvenu koheziju.

Dodao je da se glasanje o proračunu u Hrvatskom saboru očekuje u utorak.

Vlada želi da Hrvatska bude relevantno energetsko čvorište

Predsjednik Vlade najavio je da će Vlada danas uputiti Saboru prijedlog o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, "EU Military Assistance Mission - Ukraine" (EUMAM) i to na način da Hrvatska vojska participira na tri načina.

Prvi je da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, drugi da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, a treći je mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj.

„To je prilika da pokažemo konzistentnost naše politike, a i prilika da da i cijela politička scena i javnost pokažu tko je tko i gdje stoji po pitanju međunarodnih odnosa i potpore Ukrajini“, istaknuo je premijer i dodao da očekuje pozitivan odgovor Sabora.

'Najavio je današnji posjet LNG terminalu u Omišlju, zajedno sa austrijskim kancelarom Nehammerom i bavarskim premijerom Söderom te istaknuo da Vlada želi od Hrvatske stvoriti relevantno regionalno energetsko čvorište.

„Razgovarat ćemo o mogućnostima energetske suradnje, a vodeći računa o hrvatskoj kritičnoj infrastrukturi koja je već vrlo dobra, a u koju ćemo još uložiti kako bismo od Hrvatske učinili relevantno energetsko čvorište", rekao je Plenković.

Pisane vijesti