Vlada predložila novi prekršajni zakon i spajanje nekih sudova

Hrvatska Vlada danas je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o prekršajima te prijedlog o probnom spajanju po deset općinskih i prekršajnih sudova.

ZAGREB, 12. travnja 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o prekršajima te prijedlog o probnom spajanju po deset općinskih i prekršajnih sudova.

Prijedlog prekršajnog zakona jedan je u nizu novih propisa kojima se želi smanjiti broj neriješenih sudskih zaostataka i povećati učinkovitost pravosuđa posebno na području pooštrenja sankcija, kazala je ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Čak 30 do 35 posto ukupnih sudskih zaostataka odnosi se na prekršajne postupke, a u mnogima se radi o minimalnim kaznama, kazala je ministrica.

Posljednjim zakonskim izmjenama iz 2002. prekršajni je postupak postao dugotrajan, a na sve presude moglo se žaliti. Visoki prekršajni sud zbog toga je presude donosio u samo 50 posto slučajeva dok je ostatak završavao u zastarama.

Novim Prijedlogom zakona o prekršaja rokovi zastare se udvostručuju. Tako će primjerice relativni rok zastare izvršenja biti dvije, a apsolutni tri godine.

Tzv. obvezni prekršajni nalog, odnosno naplata kazni za lakše prekršaje mimo suda uvedena je za sve prekršaje u kojima je zapriječena kazna za građane do tisuću i tvrtke do 10 tisuća kuna. Uz podjelu na fizičke i pravne osobe Prijedlog različite kazne prvi put predviđa i za fizičke osobe poput obrtnika ili drugih koji se bave drugom samostalnom djelatnošću te odgovorne osobe u "pravnim osobama".

U slučaju žalbe na obvezni prekršajni nalog odlučivat će prvostupanjski sud. Njegova odluka bit će pravomoćna i postupak okončan, čime će se po riječima ministrice pravosuđa Visoki prekršajni sud rasteretiti za čak 50 posto.

Naplatu prekršaja na "licu mjesta" Prijedlog će motivirati neupisivanjem u prekršajnu evidenciju.

Proces racionalizacije sudova Vlada namjerava započeti spajanjem po deset općinskih i prekršajnih sudova, a pritom se vodila kriterijem da je riječ o sudovima s manje od pet sudaca i udaljenima manje od 50 kilometara.

Vlada Saboru predlaže da se Općinskom sudu u Bjelovaru pripoji sud u Čazmi, sudu u Zaboku onaj u Klanjcu, u Korenici sud u Donjem Lapcu, Delnicama sud u Čabru, a Općinskom sudu u Rovinju sud u Poreču.

Prekršajnom sudu u Karlovcu pripojio bi se sud u Ozlju, Delnicama sud u Čabru, Glini sud u Gvozdu, Obrovcu sud u Gračacu, a Prekršajnom sudu u Korenici pripojio bi se istoimeni sud iz Donjeg Lapca.

Rezultati, učinkovitost i uštede nastale spajanjem ovih sudova Ministarstvo pravosuđa pratit će do kraja godine, a potom predložiti cjelovitu odluku o racionalizaciji mreže sudova, najavila je ministrica Lovrin.

Uz zakonske prijedloge iz područja pravosuđa Vlada je na sjednici, na kojoj je bio potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost, informirana i o tijeku provedbe reforme pravosuđa i programa borbe protiv korupcije.

Po riječima ministrice Lovrin u prošloj je godini prijavljeno čak 120 posto korupcijskih kaznenih djela više nego godinu ranije, dok je broj sudskih zaostataka smanjen za 30 posto.

Frattini je naglasio da je uspostava učinkovitog i transparentnog pravosudnog sustava jedna od ključnih točaka koje zemlja mora ispuniti da bi bila članica EU. Naglasio je i važnost reformi kako bi se hrvatsko zakonodavstvo uskladilo s europskim, ali i upozorio da Hrvatska mora pokazati konkretne rezultate.

Premijer Sanader ističe da će Hrvatska nastojati do kraja ove godine otvoriti pregovore o što više, ako može i o svim poglavljima, a do kraja iduće godine očekuje zatvaranje tih poglavlja i završetak pregovora.

Možemo računati na kvalitetne i brze pregovore i bude li sve u redu uvjeren sam da će Hrvatska uskoro postati 28 članica EU, kazao je Sanader



Pisane vijesti