Predsjednik Vlade: I Hrvatsku zanima zašto dokumenti nisu došli do ICJ

Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je u Zagrebu, upitan da li će Hrvatska tražiti da Srbija ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haškim sudom, rekao kako ta suradnja ima dva aspekta - suradnju države s ICTY-em koja mora biti potpuna, ali i suradnju ICTY-a s Međunarodnim sudom pravde (ICJ) pred kojim su i BiH i Hrvatska tužile SRJ

ZAGREB, 12. travnja 2007. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je u Zagrebu, upitan da li će Hrvatska tražiti da Srbija ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haškim sudom, rekao kako ta suradnja ima dva aspekta - suradnju države s ICTY-em koja mora biti potpuna, ali i suradnju ICTY-a s Međunarodnim sudom pravde (ICJ) pred kojim su i BiH i Hrvatska tužile SRJ.

"...Ono što i mene zanima je: je li došlo, i s kojom argumentacijom, do toga da dokumenti koji su bili na jednom sudu nisu bili upotrijebljeni na drugom sudu. To je nešto što nas sve zanima jer ta je presuda ICJ-a dovela do mnogih polemika i u Hrvatskoj, ali posebno u BiH", rekao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare koju je nakon sjednice Vlade održao s potpredsjednikom Europske komisije Francom Frattinijem.

New York Times je u ponedjeljak objavio da je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992-95., učinivši tom najvišem sudu UN-a nedostupnim dio transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, uz odobrenje Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

ICJ je u presudi utvrdio da su bosanski Srbi pokoljem 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinili genocid, ali da manjka dokaza kako su te snage djelovale po "uputama" ili pod "djelotvornim nadzorom" Srbije.

Presuda je izazvala prilično čuđenje, jer su detalji o podređenosti snaga bosanskih Srba Vojsci Jugoslavije utvrđeni u brojnim predmetima pred ICTY-em, napisao je NYT.

Hrvatska je pred ICJ-om, šest godina nakon BiH, također tužila SRJ za povredu Konvencije o genocidu.



Pisane vijesti