Vlada: Privatnim iznajmljivačima paušal boravišne pristojbe od 150 do 300 kuna

Privatni iznajmljivači soba i apartmana ove će i iduće godine plaćati godišnji paušal boravišne pristojbe od 150 do 300 kuna po krevetu, uredbom je danas propisala hrvatska Vlada.

KARLOVAC,15. travnja (Hina) - Privatni iznajmljivači soba i apartmana ove će i iduće godine plaćati godišnji paušal boravišne pristojbe od 150 do 300 kuna po krevetu, uredbom je danas propisala hrvatska Vlada.

Iznos paušala ovisit će o razredu u koji je svrstano turističko mjesto - najviše će, 300 kuna po krevetu godišnje plaćati iznajmljivači u najatraktivnijim mjestima, poput Makarske, Bola, Murtera, Plitvičkih jezera.

Nešto manje, odnosno 255 kuna paušala plaćat će iznajmljivači primjerice u Rijeci, Visu, Splitu, Varaždinu, itd.

Karlovački iznajmljivači, svrstani u razred C, plaćat će 210 kuna po krevetu, što bi u slučaju da iznajmljuju šest kreveta godišnje iznosilo 1260 kuna paušala, izračunao je ministar mora i turizma
Božidar Kalmeta na sjednici Vlade u Karlovcu.


Najniži iznos paušala, od 150 kuna na godinu, plaćat će privatni iznajmljivači u turistički najmanje atraktivnim mjestima.

No, tzv. malim, odnosno iznajmljivačima koji imaju do 4 kreveta u dvije sobe, ili jednom apartmanu, a žive u mjestu gdje su sobe popunjene manje od 40 dana na godinu, Vlada je ostavila mogućnost da
odluče hoće li boravišnu pristojbu plaćati po novom - paušalno, ili, kao i do sada, po broju noćenja.


Između te dvije mogućnosti oni če morati odlučiti do početka srpnja, rekao je Kalmeta.

Boravišna će pristojba i iduće godine iznositi kao i ove - u glavnoj sezoni između četiri i sedam kuna dnevno po osobi.

Nepromijenjen će iduće godine ostati i paušal boravišne pristojbe za stalni vez u lukama nautičkog turizma i iznosit će 400 kuna.



Pisane vijesti