Vlada: Radna skupina za ostvarenje projekta javno privatnog partnerstva

Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici osnovala radnu skupinu koja u roku mjesec dana treba utvrditi kriterije kako bi započeo projekt javno privatnog partnerstava, odnosno gradnja škola i zdravstvenih ustanova što je nedavno dogovoreno na sastanku premijera Ive Sanadera i članova Vlade sa županima i gradonačelnicima.

ZAGREB, 28. ožujka 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici osnovala radnu skupinu koja u roku mjesec dana treba utvrditi kriterije kako bi započeo projekt javno privatnog partnerstava, odnosno gradnja škola i zdravstvenih ustanova što je nedavno dogovoreno na sastanku premijera Ive Sanadera i članova Vlade sa županima i gradonačelnicima.

Na čelu radne skupine je potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a članovi su ministri Ivan Šuker i Dragan Primorac, župani Radimir Čačić, Božo Galić i Ivan Jakovčić te gradonačelnici Dubravka Šuica, Zvonimir Mršić i Vojko Obersnel.

Osim što treba utvrditi kriterije koje treba zadovoljiti prije započinjanja projekta, radna skupina treba utvrditi i pravila postupanja za provedbu i praćenje izvršenja projekata, rečeno je na sjednici Vlade.

Na nedavnom sastanku premijera Sanadera i lokalnih čelnika dogovoreno je da se za izgradnju kapitalnih objekata u zdravstvu i školstvu primijeni model javnog privatnog partnerstva.

Time će se potreban broj škola, sportskih dvorana, domova zdravlja i staračkih domovi, za koje bi na tradicionalan način bilo potrebno između 20 i 25 godina, izgraditi puno brže.

Za gradnju se neće koristiti proračunska sredstva, nego sredstva iz financijskih fondova i banaka, a tako izgrađeni objekti nakon 25 godina ostaju u vlasništvu lokalne samouprave.

U nekim hrvatskim sredinama taj model se već primjenjuje, a župani i gradonačelnici dali su mu punu potporu.

Po modelu javnog privatnog partnerstva cijena izgradnje objekta je oko 17 posto niža od tradicionalnog načina.

Javno privatno partnerstvo je operativni leasing prema standardima EU, a potrebni uvjeti stvaraju se u puno kraćem roku što Hrvatskoj omogućuje hvatanje koraka s novim članicama EU-a.



Pisane vijesti