Vlada raspustila osječko Gradsko vijeće

ZAGREB, 12. listopada 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada raspustila je danas osječko Gradsko vijeće te je za povjerenicu Vlade u Osijeku imenovala Danijelu Lovoković.

Smatramo da su nastupile okolnosti da Vlada raspusti Gradsko vijeće Osijeka "zbog učestalih težih kršenja zakona i propisa", a nakon isteka rokova za žalbu raspisat će se lokalni izbori, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić na sjednici Vlade.

Palarić je naveo da je u nekoliko navrata proveden nadzor rada Gradskog vijeća, te detaljno obrazložio razloge raspuštanja osječkog Gradskog vijeća koje je, kako se navodi i u obrazloženju odluke, "radilo u nezakonitom sastavu", te u tom sastavu "nastavilo s nezakonitim radom donositi odluke, između ostalog i rješenje o izboru članova poglavarstva.

U nadzoru rada Gradskog vijeća Osijeka Središnji je državni ured utvrdio nezakonitosti na sjednici Vijeća održanoj 30. rujna, a Palarić navodi i da je Ured 11. listopada poništilo nekoliko odluka Vijeća s te sjednice, uz ostalo i o Poglavarstva.

Središnji državni ured nadzor je proveo na zahtjev nekoliko vijećnika Gradskog vijeća iz redova HSP-a, a s obzirom na zamjenu vijećnika iz redova HSLS-a koja je provedena suprotno izjavi predsjednice HSLS-a Đurđe Adlešić čime je prekršen Zakon o izboru članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica.

Naime, prema tom zakonu, zamjenika s liste s koje je vijećnik izabran zamjenjuje neizabrani kandidat kojeg odredi politička stranka kojemu pripada vijećnik kojemu je prestao mandat.

Palarić je naveo da je bivši predsjednik ogranka HSLS-a unaprijed predložio vijećnike koji bi ga trebali zamijeniti kada bude izabran za gradonačelnika, a da je uvidom u dopis predsjednice HSLS-a utvrđeno da je raspušten Izvršni odbor osječkog ogranka HSLS-a, te van snage stavljene sve odluke koje je donio bivši ogranak koje se odnose na zamjenu mandata vijećnika, kao i da HSLS nije odredio zamjenske vijećnike te ih nitko u ime te stranke ne može odrediti bez odobrenja i potpisa predsjednice stranke.

Unatoč našem pravnom stavu, kazao je Palarić, Gradsko je vijeće započelo sjednicu, izabralo gradonačelnika i njegove zamjenike, te nakon toga odredilo zamjene suprotno Zakonu.

Nakon toga odluke su donošene s vijećnicima koji to nisu mogli biti, kazao je Palarić. Podsjetio je također da je i prošle godine Središnji državni ured poništio jednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se nije raspravljalo o točkama koje je predložila jedna trećina vijećnika, da je tu odluku Ureda ukinuo Upravni sud, ali i da se pokazalo da je Upravni sud pogriješio. Naime, Ustavni je sud ukinuo navedenu presudu Upravnog suda i utvrdio da je Gradsko vijeće povrijedilo nekoliko odredbi Ustava, Zakona o lokalnoj samoupravi i svog Poslovnika, naveo je Palarić.

Podsjetio je da nakon Vladine odluke o raspuštanju lokalni izbori u Osijeku, po Zakonu, moraju biti održani u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana.

Na odluku o raspuštanju postoji mogućnost tužbe Upravnom sudu što se može učiniti u roku osam dana, a sud ima 15 dana da odluči o tužbi.

S obzirom na te rokove Palarić nije želio spekulirati, ali smatra mogućim da se novi lokalni izbori u Osijeku održe kada i parlamentarni (25. listopada).

Na novinarski upit je li povjerenica Vlade, koja je bila i članica Poglavarstva, članica neke političke stranke, Palarić kaže da koliko zna nije, te da se uvijek nastoji za povjerenika imenovati neutralnu osobu.

Povjerenik Vlade, koji preuzima ovlasti Gradskog vijeća, gradonačelnika i Gradskog poglavarstva, objašnjava Palarić, obavlja tehničke poslove, a ima i ograničeni mandat.



Pisane vijesti