Vlada: rebalansom prihodi veći 1,38 milijardi kuna, rashodi smanjeni 260 milijuna

ZAGREB,24. srpnja 2009.(Hina) - Hrvatska Vlada danas je Saboru poslala prijedlog rebalansa proračuna kojim se prihodi proračuna povećavaju za 1,38 milijardi kuna, a rashodi smanjuju za 260 milijuna kuna, te prijedloge više zakona vezanih uz rebalans, uz ostalo i zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke veće od 3000 kuna po dvije stope - 2 i 4 posto.

"Rebalansom proračuna, trećim u ovoj godini, osigurali smo zaštitu najosjetljivijih skupina u društvu, ni jednu lipu nismo dirali ni doplatak za djecu, ni rodiljne naknade", kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Istaknula je i da se odlaže gradnja Pelješkog mosta do 2015. godine, a tako ušteđen novac upotrijebit će se za popravak lokalnih i županijskih cesta.

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako se rebalansom planira povećanje proračunskih prihoda za 1,38 milijardi kuna, a dodatne su uštede ministarstava 510,5 milijuna kuna, od čega će se 250 milijuna namijeniti poljoprivrednicima za isplate potpora.

Predloženim rebalansom proračuna planirani su proračunski prihodi u ukupnom iznosu 111,2 milijarde kuna, a rashodi su oko 120 milijardi kuna.

Rebalansom će se potrebe za zaduženjem smanjiti za 1,6 milijardi kuna, s ranijih 10,97 milijardi na 9,3 milijardi kuna, kazao je Šuker, napominjući kako je planiran deficit proračuna 2,8 posto BDP-a.

Predloženim će rebalansom više dobiti, za već spomenutih 250 milijuna kuna, resor poljoprivrede, dok su najveće uštede predviđene kod Ministarstva zdravstva 219 milijuna kuna, prometa 74 milijuna, obrane 43 milijuna, unutarnjih poslova 34 milijuna itd.

Uz rebalans, Vlada je Saboru uputila i više zakonskih prijedloga, među njima i o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke koji će u razdoblju od 1. kolovoza ove do kraja 2010. plaćati po dvije stope - 2 posto na primitke u iznosima od 3 do 6 tisuća kuna, a na iznose iznad 6 tisuća po stopi 4 posto.

Oporezovat će se kompletan iznos plaća ili mirovina koje su iznad 3000 kuna, jer, kad bi bilo onako kako kaže Hrelja, učinkovitost ne bi bila nikakva, istaknuo je Ivan Šuker.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim se stopa diže sa 22 na 23 posto, zakona kojim se uvodi naknada za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijama - naknadu od 6 posto ukupnog prihoda na SMS poruke i razgovore mobitelima. Uz taj, Vlada je Saboru poslala i prijedloge zakona kojim će se povećati stopa PDV-a sa 22 na 23 posto, uvesti posebne naknade na mobilnu telefoniju - 6 posto na ukupni prihod od SMS-a i razgovora, uvesti nove, više cjenovne kategorije automobile s većim trošarinama.

Saboru su upućeni i prijedlozi zakona kojim se reguliraju potpore za očuvanje radnih mjesta, dok se izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju smanjuju naknade za nezaposlene.

Ministar financija odbacio je i neke optužbe da je Vlada kriva za rast vanjskog duga, navodeći kako je Vlada svoj vanjski dug čak i smanjila, a najveći su iznosi kod trgovačkih društava, 15 milijardi eura, a banaka 4 milijarde.

Šuker je ponovio i kako Hrvatska nije u financijskom kolapsu. "Imamo poteškoća kao i drugi, ali da ne bi bili u problemima u desetom mjesecu zato idemo s ovim rebalansom", kazao je.

Osvrćući se na atmosferu u proteklim danima u kojima se razgovaralo o rebalansu, premijerka je rekla kako je Vlada bila "izložena neviđenom linču koji je katkad prelazio granicu prihvatljivog, katkad bio vrlo opasan govor mržnje".

To nećemo tolerirati. Napravit ćemo ono što moramo da ostanemo na nogama, da dočekamo na nogama 2010. godinu, kazala je poručujući da znamo sami urediti svoje financije, Hrvatsku i da za to ne trebamo tutora.

Predsjednica Vlade odbacila je i špekulacije o problemima u vladajućoj koaliciji i odnosima u Vladi. "Ova Vlada nastavlja djelovati kao tim, odlučan tim koji zna što radi I što mu je cilj. Tako će i ostati", kazala je, napominjući kako nitko s nikim nije u svađi.



Pisane vijesti