Vlada predložila rebalans i dvije stope posebnog poreza

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_predlozila_rebalans_i_dvije_stope_posebnog_poreza.jpg

ZAGREB,24. srpanj 2009.(Hina) - Hrvatska Vlada danas je Saboru poslala prijedlog rebalansa proračuna te prijedlog zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke veće od 3000 kuna po dvije stope - 2 i 4 posto.

Taj će se poseban porez po stopi od 2 posto plaćati na plaće, mirovine i primitke u iznosima od 3 do 6 tisuća kuna, a na iznose iznad 6 tisuća po stopi 4 posto, a plaćat će se na cjelokupne iznose.

Odlučili smo zaštiti mirovine i plaće do 3000 kuna i na njih se posebni porez neće plaćati, a to se odnosi na 869 tisuća umirovljenika i 593 tisuće zaposlenih, odnosno ukupno gotovo 1,5 milijuna ljudi, kazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Istaknula je i da Vlada odlaže gradnju Pelješkog mosta do 2015. godine i najavila da će se sljedeći tjedan odlučivati o ostalim investicijama u te projekte i da će se ići na njihovo prolongiranje s četiri na šest godina.

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako se rebalansom planira povećanje proračunskih prihoda za 1,38 milijardi kuna, a dodatne su uštede ministarstava 510,5 milijuna kuna. Od toga će se 250 milijuna namijeniti poljoprivrednicima za isplate potpora.

Rashodi proračuna nakon rebalansa iznosit će 120 milijardi kuna, a deficit 2,8 posto BDP-a.

Rebalansom će se potrebe za zaduženjem smanjiti za 1,6 milijardi kuna, s ranijih 10,97 milijardi na 9,3 milijardi kuna, kazao je Šuker.

Vlada je Saboru uputila i prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim se stopa diže sa 22 na 23 posto, zakona kojim se uvodi naknada za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijama - naknadu od 6 posto ukupnog prihoda na SMS poruke i razgovore mobitelima.

Saboru su upućene i izmjene zakona o trošarinama na automobile, plovila i zrakoplove, o naknadi za pružanje usluga, te zakonski prijedlog kojim regulira potpore za očuvanje radnih mjesta.

Osvrćući se na atmosferu posljednjih dana, premijerka je rekla kako je Vlada bila "izložena neviđenom linču koji je katkad prelazio granicu prihvatljivog, katkad bio vrlo opasan govor mržnje".

To nećemo tolerirati. Napravit ćemo ono što moramo da ostanemo na nogama, da dočekamo na nogama 2010. godinu, kazala je poručujući da znamo sami urediti svoje financije, Hrvatsku i da za to ne trebamo tutora.



Pisane vijesti