Vlada: Rebalansom proračuna više novaca za zdravstvo, pravosuđe, zapošljavanje, poljoprivredu, znanost

Prihodi državnog proračuna povećat će se za 899 milijuna kuna, a rashodi za 430 milijuna, prijedlog je rebalansa državnog proračuna što ga je danas utvrdila Vlada i uputila Hrvatskom saboru na donošenje.

ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - Prihodi državnog proračuna povećat će se za 899 milijuna kuna, a rashodi za 430 milijuna, prijedlog je rebalansa državnog proračuna što ga je danas utvrdila Vlada i uputila Hrvatskom saboru na donošenje.

Cilj je rebalansa smanjenje fiskalnog deficita sa 3,2 na 3 posto BDP-a, te rješavanje nekih krupnih problema u Ministarstvu zdravstva, istaknuo je premijer Ivo Sanader dodajući da rebalans uzima u obzir dobre makroekonomske pokazatelje i najave većeg gospodarskog rasta od očekivanog.

I podatak da je u svibnju ove, u odnosu na svibanj prošle godine bilo 21 tisuću manje nezaposlenih govori o "živosti" hrvatskog gospodarstva, naglasio je ministar finacija Ivan Šuker.

Istaknuo je da su proračunski prihodi u prvih pet mjeseci ove godine 12 posto viši nego u istom razdoblju lani.

Rebalansom bi ukupni prihodi proračuna iznosili 94,89 milijardi kuna, što je 7,3 posto više nego lani, a rashodi 99,2 milijarde kuna, rekao je Šuker.

Od ukupno 899 milijuna kuna većih prihoda, za pokriće proračunskih troškova usmjerit će se 413 milijuna, a preostalih 486 milijuna za smanjenje deficita.

I premijer Sanader i ministar Šuker ističu kako je Vlada učinila sve što može da se smanji vanjski dug. Vanjski dug države je smanjen i time je država utjecala na globalno usporavanje rasta vanjskog duga, kazao je Sanader, koji je time reagirao na jučerašnju saborsku raspravu o izvješću HNB-a koju je obilježilo pitanje vanjskog duga.

Prema Šukerovim riječima, nakon rebalansa više sredstava mogu očekivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (povećanje za 423 milijuna kuna), Ministarstvo pravosuđa (92 milijuna kuna), Fond za
razvoj i zapošljavanje (103 milijuna kuna), Ministarstvo poljoprivrede (54 milijuna kuna), te Ministarstvo znanosti (za 45 milijuna kuna).


To je ukupno povećanje za 717 milijuna, no kako se kod nekih ministarstava, primjerice gospodarstva, vanjskih poslova itd., planiraju smanjenja, dolazi se do ranije spomenute brojke od 413 milijuna kuna većih rashoda, rekao je.

Novi plan proračunskih prihoda, navodi se u obrazloženjima rebalansa, temelji se na planiranom realnom gospodarskom rastu od 4,4 posto.



Pisane vijesti