Vlada Republike Hrvatske o obraćanju predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/13 rujna/Zastave.jpg

Vlada Republike Hrvatske govor predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera drži vrijednim doprinosom planiranju glavnih prioriteta djelovanja Europske unije u sljedećoj godini, kao i daljnjim raspravama o budućnosti Europske unije.

Dijelimo stav o važnosti identificiranih prioriteta za 2018. godinu – trgovina, industrija, borba protiv klimatskih promjena, zaštita građana u digitalnom vremenu, migracije - koji su ujedno značajni za rast naših ekonomija i sigurnost naših građana.
 
Vlada Republike Hrvatske pozdravlja poruku o važnosti zajedništva i inkluzivnosti snažnije Europske unije. Upravo je zajedništvo najveća snaga Europske unije, a inkluzivnost mora biti temelj svakog dogovora o budućnosti Europske unije.
 
Dajemo podršku naglasku na vrijednostima kao temelju našeg zajedništva, te izdvojenim načelima za definiranje budućnosti Europske unije – sloboda, jednakost i vladavina prava. Te su vrijednosti oduvijek utkane u naše politike i aktivnosti, a u vrijeme složenih izazova s kojima smo suočeni potrebno je dodatno razraditi i usuglasiti što znače za budući razvoj Europske unije i za naše građane.
 
Vlada Republike Hrvatske posebno pozdravlja naglasak na daljnjem jačanju jednakosti među državama članicama Europske unije, za što je potrebno koristiti sve raspoložive instrumente te distributivnu snagu proračuna.
                                                                            
Pozdravljamo naglasak na sigurnosti i zaštiti granica Europske unije, te proširenje Schengenskog područja, uključivo i kroz istaknutu važnost pristupanja Republike Hrvatske Schengenskom području po ispunjenju uvjeta. Pozdravljamo i dio o jačanju globalne uloge Europske unije, kao i važnosti nastavka proširenja uz ispunjavanje kriterija od strane država kandidatkinja, posebice onih vezanih za vladavinu prava, pravosuđe i temeljna prava.
 
Izloženi su određeni novi prijedlozi i ideje, osobito u vezi suradnje na operacionalizaciji daljnjih koraka, koji zaslužuju detaljniju analizu i raspravu među državama članicama i institucijama Europske unije.

Pisane vijesti