Vlada RH predložila Vijeću ministara BiH sastanak međunarodne komisije za granice

Hrvatska Vlada predložila je večeras Vijeću ministara BiH da se prije procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici u oba parlamenta, održi još jedan sastanak međudržavne komisije za granice.

ZAGREB, 28. studenoga 2005. (Hina) - Hrvatska Vlada predložila je večeras Vijeću ministara BiH da se prije procesa ratifikacije Ugovora o državnoj granici u oba parlamenta, održi još jedan sastanak međudržavne komisije za granice.

Vlada je to predložila kako bi se razmotrile sve bitne činjenice o razgraničenju prema sporazumu Tuđman-Izetbegović, rekao je na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

Taj je sporazum potpisan 1999., podsjetila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija predložilo je ratifikaciju ugovora na temelju izvješća komisije za granice da su riješene sve prijeporne točke, njih 34.

"Treba vidjeti jesmo li kod odlučivanja imali sve činjenice vezano za otočiće Veliki i Mali Školj i vrh poluotoka Kleka", kazala je ministrica Grabar Kitarović, dodajući da bi međudržavna komisija trebala ponovno razmotri svu dokumentaciju i činjenice.

Vlada je s večerašnje sjednice Vijeću ministara predložila i nastavak konzultacija o gradnji mosta Komarna-Pelješac.

Hrvatska od mosta neće odustati jer ima neotuđivo pravo povezati svoj teritorij, ali mora poštivati pravo BiH na neškodljiv prolaz, rekao je premijer Sanader.

Vlada RH predložila je i nastavak konzultacija s BiH o sporazumu o uređenju imovinsko-pravnih odnosa.

Taj je sporazum, podsjetio je premijer Sanader, trebao biti potpisan početkom kolovoza za posjeta AdnanaTerzića Zagrebu, ali se to nije dogodilo zbog nekih objekcija Republike Srpske.

Ponovio je kako su Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, te da Vlada u duhu dobrosusjedstva i prijateljstva i zajedničke europske budućnosti želi pridonijeti zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja na obostranu korist.

Premijer Sanader opetovao je i čvrsto hrvatsko stajalište da se ni u kojem slučaju u promjenama Ustava BiH neće dopustiti mijenjanje bilo kojeg segment koji bi išao na uštrb Hrvata, kao konstitutivnog naroda u BiH.



Pisane vijesti