Vlada: Odbijeni svi amandmani na prijedlog proračuna

Vlada je večeras odbila sva 304 amandmana na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, teška oko 6,4 milijarde kuna.

Vlada je večeras odbila sva 304 amandmana na prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, teška oko 6,4 milijarde kuna.

Svi amandmani su odbijeni jer suštinski ništa ne bi promijenili, izjavio je na sjednici Vlade ministar financija Ivan Šuker.

Kao što nije bilo suštinske kritike na prijedlog proračuna, nego je to bila politička rasprava, tako ni kroz amandmane nije ponuđeno drugačije viđenje politike za iduću godinu, ocijenio je ministar financija.

Izvijestio je da je najviše amandmana, njih 60 podnjeto na razdjel Ministarstva znanosti, i ukupno su iznosili 619 milijuna kuna, a potom na Ministarstvo poljoprivrede - 57 amandmana teških 1,4 milijarde kuna.

Vrijednosno 'najteži' amandmani podneseni su na razdjel Ministarstva mora, i to 2,4 milijarde kuna.

Saborski su zastupnici najčešće tražili da se novci skinu sa stavke namijenjene POA-i i održavanju Vladina zrakoplova.

"Prema tim zahtjevima POA bi se trebala ukinuti 4 do 5 puta, kao i državni zrakoplov, a predsjednici Vlade i Republike, te dužnosnici trebali bi se valjda voziti vlakom", kazao je Šuker.

Vlada je odbila i svih 10 amandmana podnijetih na zakonski prijedlog o izvršenju državnog proračuna, ali je predložila dva svoja.

Ministar financija izvijestio je da Vlada kroz njih usklađuje taj zakon sa zakonom o zdravstvu, a drugim se definira odnose koji su bili u ovoj godini, a nisu potrebni u idućoj. O čemu je točno riječ ministar nije precizirao.

Hrvatski sabor sutra će odlučivati o amandmanima i državnom proračunu za 2006.



Pisane vijesti