Vlada: Saboru upućen prijedlog novog Zakona o hrani

Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog novog Zakona o hrani, kojim se, na temelju standarda koji vrijede u Europskoj uniji, uvode jači mehanizmi kontrole sigurnosti hrane, kako za ljude tako i za životinje.

ZAGREB, 21. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog novog Zakona o hrani, kojim se, na temelju standarda koji vrijede u Europskoj uniji, uvode jači mehanizmi kontrole sigurnosti hrane, kako za ljude tako i za životinje.

Prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića, Zakon najveću važnost pridaje upravo sigurnosti hrane te u središte odgovornosti za tu sigurnost postavlja subjekte koji posluju s hranom.

"Sigurnost hrane ide po načelu od polja do stola", rekao je ministar.

Ujedno, zakonom se određuje i nova uloga Hrvatske agencije za hranu, koja će ubuduće procjenjivati rizike te obavještavati javnost o rezultatima procjene rizika, dok Ministarstvu poljoprivrede ostaje ovlast upravljanja rizicima, sukladno pravilima EU.

Zakon uređuje i pitanja vezana uz GMO proizvode, stvara pravni okvir za zaštitu hrvatskih tradicijskih prehrambenih proizvoda, na način da će se s važećim uredbama EU usklađivati zaštita oznaka zemljopisnog podrijetla, izvornosti i oznake tradicionalnog ugleda hrane.

Izmjenama Zakona o humanitarnom razminiranju Vlada, među ostalim, predlaže da završne geodetske izmjere površina nad kojima se obavlja razminiranje vrši Hrvatski centar za razminiranje.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin ocijenio je da će takva rješenja osigurati racionalnije razminiranje te olakšati rad pirotehničarima.

Kirin je kazao i kako u Hrvatskoj na razminiranju trenutno radi 28 pravnih osoba - 26 hrvatskih i jedna strana tvrtka te jedna nevladina udruga te da je razminiranje u tijeku u prosječno 30 do 40 'gradilišta'.

Vlada je Saboru uputila i Prijedlog Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, kojim se, među inim, udovoljava zahtjevu studenata za uspostavu institucije studentskog pravobranitelja, koji bi štitio njihova prava.

Studentske bi se organizacije integrirale u visoka učilišta, koja bi nadzirala i financirala njihov rad, a Zakon propisuje i izravan izbor dijela studentskih predstavnika u Senat sveučilišta.



Pisane vijesti