Vlada: Saboru upućen prijedlog zakona o tajnosti podataka

Umjesto po vrsti (državna, službena ili vojna tajna), tajnost podataka ubuduće će se određivati po stupnjevima (vrlo tajno, tajno, povjerljivo i ograničeno) - predviđa to prijedlog zakona o tajnosti podataka koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

ZAGREB, 25. siječnja 2007. (Hina) - Umjesto po vrsti (državna, službena ili vojna tajna), tajnost podataka ubuduće će se određivati po stupnjevima (vrlo tajno, tajno, povjerljivo i ograničeno) - predviđa to prijedlog zakona o tajnosti podataka koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.
Zakonom, koji je Vladi predstavio predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ladislav Pivčević, stupnjem 'vrlo tajno' određivali bi se podaci čije bi neovlašteno otkrivanje nanijelo nepopravljivu štetu nacionalnoj sigurnosti i vitalnim interesima države.
Osobito se to odnosi na vrijednosti Ustavom utvrđenog ustrojstva Hrvatske, njezine neovisnosti, cjelovitosti i sigurnosti, međunarodnog ugleda i diplomatskih odnosa, obrambene sposobnosti i sigurnosno-obavještajnog sustava, života i sigurnosti građana, osnova gospodarskog i financijskog sustava, te otkrića, pronalazaka i tehnologija od sigurnosnog i znanstvenog interesa za Hrvatsku.
Oznakom 'tajno' određivali bi se podaci čije bi neovlašteno otkrivanje teško naštetilo spomenutim vrijednostima, stupnjem 'povjerljivo' podaci čije bi otkrivanje naštetilo tim vrijednostima, a 'ograničeno' podaci čija objava može naštetiti interesima državnih i lokalnih tijela.
Zakonom se uvodi uvjerenje o sigurnosnoj provjeri koje zaposlenici u tijelima javne vlasti moraju posjedovati kako bi mogli pristupiti klasificiranim podacima. Iznimno bi od sigurnosne provjere bili izuzeti predsjednici države, Sabora i Vlade, iako smjernice EU i NATO-a predviđaju sustav bez izuzetaka.
Pivčević je najavio da bi uskoro trebao biti dovršen i nacrt zakona o sigurnosnoj provjeri, na što je premijer Ivo Sanader istaknuo kako bi prije donošenja tog zakona trebalo izmijeniti Uredbu o sigurnosnoj provjeri kako se, kaže, ne bi više ponovio 'slučaj Cigelj', odnosno nevolaštena sigurnosna provjera.
Vlada je Saboru uputila i prijedlog zakona o sustavu informacijske sigurnosti koji definira nadležnosti državnih tijela što se tiče razvoja i donošenja nacionalnih mjera i standarda informacijske sigurnosti.
Pivčević je rekao da je tako ustrojen sustav informacijske sigurnosti važan dio šireg sustava nacionalne sigurnosti, ali i neophodan temelj za izgradnju informacijskog društva




Pisane vijesti