Vlada: U naseljima oko ribnjaka Grudnjak danas završava isplata naknada za usmrćenu perad

U naseljima oko ribnjaka Grudnjak danas završava isplata državnih naknada za perad usmrćenu nakon što je na tom ribnjaku otkriven virus ptičje gripe, izvijestio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na sjednici hrvatske Vlade.

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - U naseljima oko ribnjaka Grudnjak danas završava isplata državnih naknada za perad usmrćenu nakon što je na tom ribnjaku otkriven virus ptičje gripe, izvijestio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na sjednici hrvatske Vlade.

U krugu tri kilometra od Grudnjaka usmrćeno je 17.299 komada peradi, a na ime naknada, koje su isplaćuju od jučer, država je osigurala 836. 012 kuna.

Ovih dana isplaćuje se i naknada vlasnicima peradi u okolici našičkog Ribnjaka za što je država osigurala 376.323 kune. U naseljima oko tog ribnjaka usmrćeno je 7307 komada peradi.

Premijer Ivo Sanader i na sjednici je Vlade odbacio razmišljanja nekih oporbenih političara da je Vlada neprimjereno reagirala nakon otkrića virusa ptičje gripe.

Mogli bi nas kritizirati da nismo energično djelovali u suzbijanju da taj opasni virus s ptica selica prijeđe na perad, uzvratio je Sanader, zadovoljan poslom koji su obavili resorno Ministarstvo poljoprivrede i Krizni stožer.

Premijer je ponovio kako potpuno nepotrebno vlada strah od konzumacije termički obrađene piletine.

Pozvao je vlade SiCG te BiH da se pridruže europskim zemljama, te da povuku svoje odluke o zabrani uvoza mesa peradi iz Hrvatske.



Pisane vijesti