Vlada o prevenciji HIV/AIDS-a

Od 1985. do konca prošle godine u Hrvatskoj su registrirane 483 osobe zaražene HIV-om, od kojih je 221 oboljela od AIDS-a, a njih 122 umrle, rečeno je danas na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješća o aktivnostima poduzetim radi suzbijanja HIV/AIDS infekcije.

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Od 1985. do konca prošle godine u Hrvatskoj su registrirane 483 osobe zaražene HIV-om, od kojih je 221 oboljela od AIDS-a, a njih 122 umrle, rečeno je danas na sjednici Vlade koja je prihvatila izvješća o aktivnostima poduzetim radi suzbijanja HIV/AIDS infekcije.

Prihvatila je i Nacionalni program za prevenciju HIV/AIDS-a do 2010., a njegov je glavni cilj zadržati nisku razinu zaraženosti i oboljenja od HIV/AIDS-a.

Sa četiri zaražena na milijun stanovnika Hrvatska se svrstava u zemlje s izrazito niskim stupnjem pojavnosti AIDS-a, rekao je ministar zdravstva Neven Ljubičić.

Lani je na virus HIV-a obavljeno više od 175,7 tisuća testiranja, od čega je pozitivno bilo 104 ili 0,06 posto, naveo je Ljubičić.

Od AIDS-a je pak lani oboljelo 11 osoba.

AIDS se u Hrvatskoj, navodi se u izvješću, registrira isključivo unutar grupa povećanog rizika i dominira u grupi homo/biseksualnih muškaraca.

Ministar podsjeća da su lani zabilježena i dva slučaja infekcije nakon transfuzije krvi, ali tvrdi da je transfuzija krvi sigurna, jer se obvezno testira na HIV, a provode se i sve ostale mjere da se spriječi uzimanje krvi od osoba pod povećanim rizikom od HIV infekcije.

Ljubičić naglašava i stalno povećanje sredstava za programe suzbijanja HIV/AIDS-a - prošle godine izdvojeno je 34,3 milijuna kuna, a ove gotovo 40 milijuna, što je i gotovo dvostruko više nego 2002.

Nacionalni program za prevenciju HIV/AIDS-a do 2010. predviđa niz preventivnih akcija, praćenje rizičnog ponašanja, mjere za borbu protiv diskriminacije i stigmatiziranja zaraženih HIV infekcijom, itd.

Vlada je od Sabora zatražila da potvrdi zajam u iznosu 31 milijun eura kojim bi Svjetska banka pomogla projekt razvoja sustava socijalne skrbi.

Prihvatila je prijedlog Sveučilišta u Zagrebu da se osnuje jednogodišnji poslijediplomski specijalističkih studij javna uprava.

Na studij bi se upisivali diplomirani pravnici i politolozi, a Vlada bi na svoj trošak godišnje upućivala 25 studenata, a ostali na vlastiti trošak.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić najavio je da će od svih tijela državne uprave okružnicom zatražiti da primaju obrasce koji građani ispune nakon što ih isprintaju s Interneta.

Državna tijela drže se naputka Vlade i gotovo svi obrasci tih tijela građanima su dostupni i putem Interneta, kaže Palarić, napominjući kako ima prigovora da neka tijela ne žele primiti takve obrasce.

Kao sljedeću fazu najavljuje mogućnost da građani na računalu ispunjene obrasce elektronski šalju tijelima državne uprave, što je premijer Ivo Sanader popratio riječima "e-Hrvatska napreduje".

Vlada je Saboru poslala paket EU-zakona u kojemu su i novi zakoni o lovstvu i o šumama.



Pisane vijesti