Vlada u saborsku proceduru uputila zakonski prijedlog o financiranju političkih stranaka

Izričita zabrana anonimnih donacija, zabrana financiranja od strane državnih tijela, javnih poduzeća, tvrtki u većinskom vlasništvu države ili lokalnih jedinica, kao i fizičkih i pravnih osoba koje imaju dugovanja prema državi ili lokalnim jedinicama, neka su rješenja iz zakonskog prijedloga o financiranju političkih stranaka kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru.

ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Izričita zabrana anonimnih donacija, zabrana financiranja od strane državnih tijela, javnih poduzeća, tvrtki u većinskom vlasništvu države ili lokalnih jedinica, kao i fizičkih i pravnih osoba koje imaju dugovanja prema državi ili lokalnim jedinicama, neka su rješenja iz zakonskog prijedloga o financiranju političkih stranaka kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru.

Taj je zakon premijer Ivo Sanader označio još jednim zakonom važnim u borbi protiv korupcije.

Želimo da se sve odvija transparentno, pa tako i financiranje političkih stranaka, kazao je, ističući da je zakon rađen po uzoru, odnosno praksi kakvu ima većina europskih zemalja.

Predloženim zakonom političke se stranke definiraju kao neprofitne udruge, a mogu se financirati iz članarina, dobrovoljnih priloga, izdavačke djelatnosti, prodaje propagandnog materijala, organizacije stranačkih manifestacija, imovine u svom vlasništvu, parlamentarne stranke i iz državnog proračuna, a iz proračuna lokalnih jedinica stranke koje imaju članove u predstavničkim tijelima.

Predlaže se i ograničavanje godišnjeg iznosa donacija fizičkih i pravnih osoba za jednu političku stranku. Tako bi fizička osoba u jednoj godini jednoj stranci mogla donirati najviše 90 tisuća kuna, a pravna do milijun kuna.

Izričito se pak zabranjuju anonimne donacije, kao i donacije stranih država, stranih političkih stranaka i stranih pravnih osoba. Iznimno bi pak inozemne donacije bile dopuštene za programe edukacije.

Političke stranke bile bi obvezne svoje financijske izvještaje učiniti dostupnim javnosti, odnosno morale bi ih objaviti na svojim web stranicama, a za parlamentarne stranke Državni ured za reviziju bio bi dužan Saboru podnijeti izvješće o nadzoru financijskog poslovanja.

Uz političke stranke, zakon bi se odnosio i na nezavisne liste i nezavisne zastupnike, a njime su predviđene i novčane kazne za prekršitelje. Za političke stranke predviđene su kazne od sto do 500 tisuća kuna, za osobe ovlaštene za zastupanje i predstavljanje stranke od 10 do 20 tisuća kuna, dok bi se u slučaju da stranke ne prijave uplatu priloga iz nedozvoljenih izvora i ta sredstva ne doznače u proračun, ili u proračun ne uplate sredstva iznad utvrđenih najviših iznosa donacija fizičkih i pravnih osoba kazna bila trostruki iznos tako primljenih sredstava.

Vlada je danas i formalno prihvatila prijedlog nacionalne populacijske politike i uputila ga na donošenje Saboru, a utvrdila je i operativni plan za suzbijanje trgovanja ljudima za 2007. Po iznijetim podatcima, do sada je u 2006. zabilježeno sedam slučajeva trgovanja ljudima.



Pisane vijesti