Vada predlaže da HZZO isplaćuje naknadu trudnicama na bolovanju zbog komplikacija

Trudnicama koje su na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći naknadu plaće neposredno će isplaćivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, predložila je danas Vlada.

ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Trudnicama koje su na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći naknadu plaće neposredno će isplaćivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, predložila je danas Vlada.

Naime, izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje je uputila u hitnu saborsku proceduru, Vlada je predložila povratak na rješenje koje je vrijedilo i u starom zakonu.

Novi Zakon o obveznom osiguranju stupio je na snagu početkom kolovoza, a u dva su se mjeseca zamijetile određene nedorečenosti i pojavili problemi u provedbi, objasnio je ministar zdravstva Neven Ljubičić na sjednici Vlade.

Tako je Zakon predviđao da naknadu plaće za vrijeme bolovanja trudnica zbog komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem isplaćuje poslodavac, kojemu bi pak Zavod u roku 45 dana bio obvezan vratiti isplaćenu naknadu.

Izmjenama se pak vraća staro rješenje i Zavod preuzima kompletnu isplatu naknada trudnicama, rekao je Ljubičić.

Izmjene predviđaju i da roditelj koji je na bolovanju kako bi njegovao bolesno dijete za to vrijeme ima pravo na naknadu plaće i to za dijete do sedam godina starosti za bolovanje do najviše 40 radnih dana (važećim Zakonom do 12 dana), a za dijete od 7 do 18 godina do 20 radnih dana (sada šest dana). U slučaju da je potrebno dulje trajanje njege utvrdit će ga liječničko povjerenstvo.

Nezaposlene osobe, kako je predloženo, status osiguranika ubuduće će stjecati javljanjem izravno Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, a ne Zavodu za zapošljavanje.

Vlada je predložila i da osobama s pravom na naknadu plaće zbog privremene nesposobnosti za rad, a u slučaju tvrtki s ovrhom, ili nelikvidnih tvrtki, naknadu isplaćuje Zavod.

Time se ne krši Ovršni zakon, jer, objasnio je ministar financija Ivan Šuker, naknada ne pripada tvrtki, već radniku pojedincu.

Izmjenama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, Vlada je benificirani radni staž predložila i za strojomontere na brodu i njima bi se staž od 12 mjeseci računao kao staž od 14 mjeseci.

Taj zakonski tekst bio je povod premijeru Ivi Sanaderu da svima u hrvatskoj brodogradnji poruči da će Vlada na najbolji način voditi računa o brodogradnji, da će srediti situaciju u hrvatskoj brodogradnji.

Poručio je također kako je Vladi i cijeloj javnosti u interesu potpuna istraga o svim nezakonitim radnjama u splitskom škveru, ili bilo kojem drugom škveru. Očekujemo da mjerodavna državna tijela završe svoj posao, kazao je premijer, opetujući da nečasne radnje nemaju politički predznak i da je interes treba bitipuna istina.



Pisane vijesti