Vlada podržala uvođenje jedinstvenog poreznog broja

Projekt uvođenja jedinstvenog poreznog broja dobio je danas podršku hrvatske Vlade, koja je Ministarstvo financija zadužila da do kraja studenoga Vladi uputi nacrt toga zakona.

ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Projekt uvođenja jedinstvenog poreznog broja dobio je danas podršku hrvatske Vlade, koja je Ministarstvo financija zadužila da do kraja studenoga Vladi uputi nacrt toga zakona.

Vlada je danas krenula i u projekt regulatorne giljotine, odnosno hitroreza, osnovavši posebnu jedinicu za hitrorez, koja treba preispitati važeće propise u Hrvatskoj, kako bi se oni koji nisu potrebni otklonili, a drugi pojednostavili.

Vlada je zadužila Ministarstvo financija da do 30. studenog predloži zakon o jedinstvenom poreznom broju, kao i ostale potrebne akte kako bi s početkom 2007. mogao početi ustroj i primjena jedinstvenog poreznog broja, istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Naglašava da će jedinstveni porezni broj voditi učinkovitom jedinstvenom registru svih poreznih obveznika, te da je on jedan od preduvjeta za još čvršću i učinkovitiju borbu protiv korupcije. Nema bolje borbe od kvalitetne evidencije što tko ima i kako je to stekao, poručio je pritom Šuker.

Uvođenje jedinstvenog poreznog broja jedan je od uvjeta za punopravno članstvo Hrvatske u EU, a njegovo bi se uvođenje iskoristilo i za povezivanje službenih evidencija i registara.

Jedinstveni porezni broj mora biti neponovljiv, ne bi smio otkrivati osobne podatke, sve bi ga fizičke osobe stjecale rođenjem, a sve pravne osobe svojim osnivanjem.

Prema zahtjevu EU, jedinstveni porezni broj sadržavao bi 12 znamenki i oznaku države HR (12 plus dvije znamenke).

Za voditelja posebne jedinica za hitrorez, koja bi imala najviše 12 članova, Vlada je imenovala Vedrana Antoljaka. On u roku 15 dana mora donijeti naputak, to jest popis mjera koje će trebati provesti u okviru hitroreza. Posebna jedinica za hitrorez hrvatske propise treba preispitati u roku deset mjeseci.

Na sjednici Vlade je istaknuto da praksa drugih zemalja pokazuje da je giljotinom moguće riješiti, odnosno ukinuti 40, možda i više posto raznih propisa, te pojednostaviti velik broj njih.

Vlada je na današnjoj sjednici osnovala Veleučilište u Slavonskom Brodu, donijela uredbu o načinima i kriterijima za davanje u zakup šumskog zemljišta u državnom vlasništvu, te uredbu o postupku i mjerilima osnivanja služnosti na državnom šumskom zemljištu u svrhu izgradnje vodovoda, kanalizacije, plinovoda, električnih vodova.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada je ravnateljem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom imenovala Slavka Lebana.



Pisane vijesti