Vlada ulaže 30 milijuna kuna u opremanje kuća i stanova oštećenih i uništenih od poplava

Slika /Vijesti/2014/Srpanj/17 srpnja/DSC_2047.jpg

Otvarajući današnju 176. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) prema kojima je broj nezaposlenih pao ispod 300 tisuća, istaknuvši da se ovako što nije dogodilo od srpnja 2012. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavio je Odluku o donošenju Programa obnove i saniranja katastrofe na području Vukovarsko – srijemske županije – opremanje obiteljskih kuća i stanova oštećenih i uništenih od poplava. Opremanje će se vršiti prema sljedećem redu prvenstva: korisnici privremeno zbrinuti u turističkim objektima (hoteli, apartmanska naselja i sl.), korisnici privremeno zbrinuti u objektima organiziranog smještaja (prognanička naselja, ostali objekti kolektivnog smještaja i sl.), korisnici privremeno zbrinuti kod rodbine ili prijatelja, ostali korisnici prava na potporu. Narudžbe za namještaj će se raditi na temelju podataka Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja o popisu i broju kuća i stanova za koje će se isporučivati namještaj, a namještaj će se naručiti po uvođenju stambenih objekata u obnovu. Ministar Grčić kazao je da su rokovi vezani uz proces obnove. „U roku sedam dana nakon završetka obnove kuća, sve te kuće i stanovi trebali bi dobiti kompletnu opremu kako bi se moglo normalno živjeti u obnovljenim domovima“, pojasnio je. Dodao da je cijeli program financijski težak 30 milijuna kuna „i procjenjuje se da bi to trebalo biti dovoljno za opremanje svih u poplavi oštećenih kuća“.
 
Vlada je donijela Uredba o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć članova obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Ministar branitelja Predrag Matić izvijestio je da je, po Uredbi koja je na snazi, u 2013. godini za jednokratne novčane pomoći isplaćeno ukupno 7.081.619,40 kuna temeljem 2.820 rješenja nadležnih upravnih tijela što predstavlja veliko povećanje u odnosu na 2012. godinu u kojoj je ukupno isplaćeno 2.478.896,27 kuna za 771 korisnika. S obzirom na očekivano daljnje povećanje broja korisnika, u Državnom proračunu za cijelu 2014. godinu za ovu namjenu osigurano je ukupno 9.100.000,00 kuna.

Obrazlažući Uredbu o izmjeni Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pojasnio je da se ukidaju posebne upravne pristojbe za sve radnje vezane za upise pomorskih objekata u odgovarajuće upisnike i očevidnike koje vode lučke kapetanije te umjesto kojih će se koristiti opće pristojbe. Na ovaj način se smanjuju parafiskalni nameti, rasterećuju se gospodarski subjekti, izjednačuju se naknade za jahte i brodice istih tehničkih karakteristika bez obzira na namjenu i državnu pripadnost te se pojednostavljuju administrativne procedure, a sve s ciljem jačanja položaja Hrvatske kao svjetskog nautičkog odredišta.
 
Vlada je usvojila Izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. godine – provedba Zaključka Hrvatskoga sabora. U razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. godine, u Republici Hrvatskoj ukupno je iz EU fondova ugovoreno 53,40 milijuna eura, a plaćanja izvršenih prema krajnjim korisnicima iznose više od 76 milijuna eura, što ujedno prelazi 20 posto ukupno isplaćenog iznosa od početka provedbe programa IPA. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je da je primjetan pozitivan trend u plaćanjima koja iznose gotovo 20 milijuna eura više u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje, istaknuvši da je Vlada uspješna u korištenju EU fondova.

Obrazlažući Odluku o prodaji dionica trgovačkog društva KONČAR - ELEKTROINDUSTRIJA d.d. Zagreb, na uređenom tržištu kapitala, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da se ovom Odlukom prodaje 586.926 dionica trgovačkog društva KONČAR -ELEKTROINDUSTRIJA d.d., u vlasništvu Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Donesena je i Odluka o dokapitalizaciji trgovačkog društva Petrokemija d.d., Kutina. Ministar Vrdoljak podsjetio je na proces pokušaja dokapitalizacije Petrokemije, ali Vlada Republike Hrvatske nije uspjela pronaći strateškog partnera te je na sebe preuzela obvezu restrukturiranja. „Napravili smo program restrukturiranja koji završava 2018./2019. godine i u tom programu potrebno je pokriti stare gubitke i početi s dokapitalizacijom društva već u ovoj godini“, kazao je. Nadalje, ministar Vrdoljak je pojasnio da je potrebno osigurati sredstva kako bi DUUDI i CERP, zajedno s postojećim vlasnicima, mogli krenuti s dokapitalizacijom, dodavši da je Končar jedan od onih gdje se nalazi izvor sredstava za dokapitalizaciju. Program predviđa do 2018. godine refinanciranje postojećeg duga, dodatno financiranje radnog kapitala, te dokapitalizaciju u ukupnom iznosu od oko 1.6 milijardi kuna. Od toga je u prvoj fazi u 2014.godini predviđeno refinanciranje duga u iznosu od oko 400 milijuna kuna, te dokapitalizacija od 500 milijuna kuna. Drugi dio je predviđen krajem 2015. i početkom 2016.godine kada se predviđa glavnina investicijskih aktivnosti. Dodatno financiranje i prikupljanje kapitala su potrebni za financiranje programa investicija (oko 1 milijardu kuna ), troškove programa zbrinjavanja viškova radnika (oko 140 milijuna kuna), te financiranje radnog kapitala. „U tom procesu dokapitalizacije kroz prva dva kruga očekuje se znatna participacija Republike Hrvatske i time pokazujemo koliko ozbiljno mislimo s tom industrijom“, naglasio je ministar Vrdoljak i zaključio da Vlada unatoč svim problemima nije odustala od Petrokemije.
 

Pisane vijesti