Priopćenje sa zatvorenog dijela 176. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 176. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajalište za sastanak Vijeća za vanjske poslove (FAC), koji će se održati 22. srpnja 2014., te za sastanak Vijeća za opće poslove (GAC), koji će se održati 23. srpnja 2014. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka.  Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Donesen je Zaključak o odbijanju Zahtjeva trgovačkog društva CIPICCO d.o.o. iz Zagreba, za izuzeće predsjednice Povjerenstva za žalbe pri Ministarstvu kulture, te ministrice kulture, u predmetu rješavanja o žalbi protiv Rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture – Konzervatorskog odjela u Trogiru, od 20. veljače 2014. godine.
 
Dana je suglasnost zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja spora je klasificirani podatak, stoga točku nije moguće objaviti.
 
Vlada je donijela Odluku o potrebi hitnog postupanja u postupku koji se pred Upravnim sudom u Rijeci vodi pod poslovnim brojem: 7 Usl-218/13 povodom tuže društva Mantex d.o.o., protiv lokacijske dozvole Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, radi provedbe strateškog projekta pod nazivom Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište komponenta Projekta Rijeka Gateway. Naime, kako je u tijeku sudski postupak o čijem okončanju ovisi realizacija strateškog projekta pod nazivom Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište komponenta Projekta Rijeka Gateway, na prijedlog Lučke uprave Rijeka, Ministarstvo pravosuđa je, sukladno odredbi članka 18. Zakona o strateškim investicijama i projektima Republike Hrvatske, dostavilo Vladi RH prethodno mišljenje o potrebi hitnog rješavanja ovog sudskog postupka. Tekst Odluke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.gov.hr.
 
Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2014. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade www.vlada.gov.hr.
 
Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Donesen je zaključak kojim se mr.sc. Neven Mimica predlaže za kandidata Republike Hrvatske za člana Europske komisije u mandatu 2014.-2019.
 
Na osobni zahtjev razriješena je dosadašnja pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić. Novim pomoćnicima ministra znanosti, obrazovanja i sporta koji će upravljati Upravom za sport i Upravom za znanost i tehnologiju imenovani su Tomislav Paškvalin te prof.dr.sc. Ivan Pejić.
 
Dr.sc. Tomislav Radoš imenovan je pomoćnikom ministra gospodarstva, koji će upravljati radom Uprave za industriju, investicije i programe i projekte Europske unije.
 
Skupštini društva Petrokemija d.d. predložen je opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora dr.sc. Tomislava Radoša, radi odlaska na novu dužnost.
 
Skupštini društva Končar – Elektorindustrija d.d. također se predlaže opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora dr.sc. Tomislava Radoša, radi odlaska na novu dužnost.
 
Razriješena je dosadašnja predsjednica Sanacijskog vijeća Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, Antoaneta Bilić, a Stanko Perjan imenovan je novim predsjednikom.
 
Martina Bogut razriješena je dosadašnje dužnosti predsjednice Sanacijskog vijeća Opće bolnice „Hrvatski ponos“ Knin, a novim predsjednikom imenovan je Stanko Perjan.
 
Hrvoje Sadarić razriješen je, s danom 31. kolovoza, dužnosti privremenog upravitelja Zaklade „Hrvatska za djecu“, radi imenovanja upraviteljice od strane Upravnog vijeća spomenute Zaklade, temeljem provedenog postupka po javnom natječaju.
 
Na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva Zrakoplovno-tehnički centar d.d. opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Darka Cigrovskog te kojim se za novog predsjednika Uprave predlaže Pavao Krpan, a za člana uprave Marijo Dokupil.
 
Također, na prijedlog Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Plovput d.o.o. opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Joška Dvornika, te izbor novog člana Stipe Krželja.
 
Na prijedlog Povjerenstva Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HP – Hrvatska pošta d.d. izbor novog člana Nadzornog odbora društva prof.dr.sc. Tihomira Hunjaka. Također, predlaže se izbor prof.dr.sc. Tihomira Hunjaka za predsjednika Nadzornog odbora tog društva, iz reda imenovanih članova Nadzornog odbora.
 
Na prijedlog Povjerenstva Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva Odašiljači i veze d.o.o. imenovanje Borisa Klenovića članom Uprave.
 
Nadalje, na prijedlog Povjerenstva Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. imenovanje Slavice Grđan članicom Uprave.
 
Na prijedlog Povjerenstva Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Zračna luka Pula d.o.o. opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora mr.sc. Bore Stankovića te izbor novog člana Davora Ravnića.
 
Također, na prijedlog Povjerenstva Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva HŽ Infrastruktura d.o.o. opoziv dosadašnjeg predsjednika Uprave Darka Peričića i dijela članova Uprave Nikole Ljubana, Marka Cara i mr.sc. Renea Valčića te imenovanje Renate Suša novom predsjednicom Uprave.
 
Na prijedlog Povjerenstva Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, donesen je zaključak kojim se predlaže Skupštini društva Luka Vukovar d.o.o. opoziv dosadašnje članice Nadzornog odbora Mirjane Božić te izbor nove članice Katarine Mustafagić.
 
I na kraju, donesena je Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Povjerenstva za odabir strateškog partnera trgovačkog društva Imunološki zavod d.d., kojem se mijenja predstavnik Ministarstva zdravlja u Povjerenstvu. Razriješen je prim.mr.sc. Marijan Cesarik, a imenovan prim. Siniša Varga. Istom se Odlukom ispravlja pogrešno napisano ime predstavnice sindikata Lidije Jagarinec. 

Pisane vijesti | Priopćenja