Vlada ulaže u sportsku infrastrukturu koja mora biti dostupna i djeci i mladima kao i hrvatskim sportašima

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/23 svibnja/Fwzp3ugWwAAeozS.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je kako je sport izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo, što je država i prepoznala sredstvima iz državnog proračuna. Istaknula je, naime, da su 2016. sredstva iz državnog proračuna namijenjena sportu iznosila 23 milijuna eura, a danas je to oko 80 milijuna eura.

Oko 1,6 posto hrvatskog BDP-a dolazi iz industrije sporta, a na jedan uloženi euro putem sportskih natjecanja može se zaraditi četiri, rečeno je na konferenciji "Sport - velika prilika hrvatskog gospodarstva".

"Isto tako, prepoznali smo to i prvi puta osiguravši sredstva za sport, odnosno za sportsku infrastrukturu kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, te kroz višegodišnji financijski okvir. Vlada podupire i velike sportske manifestacije, ove godine smo imali WRC koji je vlada poduprla s oko 3,2 milijuna eura. Prepoznali smo i Cro Race i  Europsko prvenstvo u hrvanju kao i brojne druge manifestacije", rekla je Brnjac.

Važno ulaganje u sportsku infrastrukturu

Navela je da je Vladi važno i ulaganje u sportsku infrastrukturu, koja mora biti dostupna i djeci, mladima, kao i vrhunskim sportašima. 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša smatra da Hrvatska dobro zarađuje od industrije sporta budući da, kazao je, prema podacima Eurostata oko 1,6 posto  BDP-a dolazi direktno iz industrije sporta. 

Naglasio je kako je Vlada dobro prepoznala sinergiju turizma i sporta kroz formiranje Ministarstva turizma i sporta.

"Donesen je niz akata koji zapravo jamče razvoj sporta ubuduće", kazao je Mateša.

Sport je neizostavni dio gospodarstva

Upitan kako se industrija sporta može unaprijediti, Mateša je rekao da je Vlada već počela raditi na izgradnji sportske infrastrukture koja je pogodna i za vrhunski i rekreativni sport. "Treba raditi i na određenim poreznim ustupcima koji mogu stimulirati gospodarstvo da ulaže u sport", rekao je.
Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatski olimpijski odbor po njegovim su riječima izradili evidenciju potencijalnih objekata od nacionalnog značaja i to ne samo u nogometu, već i nizu drugih sportova. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović također ističe da je sport neizostavni dio gospodarstva, koji nosi 4,3 posto od ukupne zaposlenosti. 

"Moramo još puno više učiniti da bismo rezultate koje imamo još podigli, jer je to važno za turizam, sport i gospodarstvo", rekao je Burilović.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Turizam | Nikolina Brnjac