Primorac: Porezna reforma neće narušiti mirovinski sustav

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/23 svibnja/HN20230523060803.JPG

Ministar financija Marko Primorac rekao je da najavljena porezna reforma neće narušiti porezni sustav, a lokalnim vlastima dat će priliku za smanjenje poreznog tereta i povećanje plaća građana. Vlada je, ocijenio je, poduzela mjere kako prilikom novog kruga porezne reforme ne bi narušila mirovinski sustav.

"Smatram kako je puno bolje i transparentnije da se rasterećenja koja bi pomogla onima s najnižom plaćom provedu u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje", rekao je Primorac na konferenciji Američke gospodarske komore (AmCham) "Održivi porezni sustav - politika, praksa i perspektive".

Ponovio je da vlada planira povećati autonomiju jedinica lokalne samouprave i dati im mogućnost da same određuju stope poreza na dohodak u zadanim okvirima, koje će propisati središnja država. Istaknuo je da to neće biti bez ograničenja i da će ti rasponi biti održivi.

"Porezna politika ima važnu ulogu u jačanju socijalne sigurnosti, rasterećenju gospodarstva i pomoć je najugroženijima", rekao je.

Smatra da će njome biti povećana konkurentnost gospodarstva.

"AmCham pozdravlja porezne izmjene i smatra da je to dobra prilika za Hrvatsku i njeno gospodarstvo", rekla je predsjednica AmChama Andrea Doko Jelušić.

Mogućnost da oni koji mogu i žele dodatno rasterete građane

AmCham predlaže primjenu opcijskih planova i u društvima s ograničenom odgovornošću, uz smanjenje porezne stope s 20 na deset posto, te da se vrijednost primitaka iz opcijskih planova smatra bruto primitkom, kako bi se izbjeglo potenciranje efektivne porezne stope.

Ministar Primorac je potvrdio uvođenje opcijskih planova za društva s ograničenom odgovornošću. To znači da će vlasnici takvih društava svojim ključnim zaposlenicima moći dati udjele u poduzeću i time ih dodatno nagraditi i zadržati.

"Pretpostavljamo da postoji prostor za dodatno porezno rasterećenje, možda ne kod svih jedinica lokalne samouprave, zato nismo horizontalno to činili, zato nismo rekli povećavamo osobni odbitak za značajne iznose da neka lokalna jedinica završi u značajnim financijskim poteškoćama, s obzirom da oni imaju različite fiskalne potrebe, ostavili smo njima mogućnost da oni koji to mogu i žele dodatno rasterete građane", poručio je ministar Primorac.
 
Izvor: Vlada / Hina
 


Pisane vijesti | Govori i izjave