Vlada usvojila Uredbu o određivanju područja i naseljenih područja prema kategorijama kakvoće zraka

ZAGREB, 5. lipnja 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu o uređivanju područja i naseljenih područja prema kategorijama kakvoće zraka. Uredbu je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a njome se teritorij Hrvatske dijeli na sedam područja kakvoće zraka (zona) i šest naseljenih područja kakvoće zraka (aglomeracija), urbanih i industrijski razvijenih područja: Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Sisak i Kutina.

Razgraničavanje područja zone i aglomeracije utvrđeno je temeljem prikupljenih podataka o emisijama onečišćujućih tvari, mjerenja razina onečišćujućih tvari u zraku i/ili proračuna matematičkim modelima, priopćilo je Ministarstvo.

Navodi da se na taj način povezuju područja u kojima se mogu planirati, propisivati i primjenjivati iste ili slične mjere zaštite zraka odnosno okoliša.

U određenim aglomeracijama (naseljenim područjima) provedbom mjera i sanacijskih programa osigurat će se pojačana aktivnost u praćenju onečišćujućih tvari čije su koncentracije u zraku povišene odnosno iznad su propisanih graničnih vrijednosti. U pravilu procjena kakvoće zraka u naseljenim područjima temelji se na nizu mjerenja od najmanje tri godine, a ako se ne raspolaže s podacima uzimaju se mjerenja od najmanje jedne godine. Praćenjem kakvoće zraka u industrijskim područjima, do pogoršanja kakvoće zraka u 2007. u odnosu na 2006. došlo je u Rijeci i njegovoj okolici. Tako je kakvoća zraka za sumporovodik (H2S) prešla iz II. u III. kategoriju, a za sumporov dioksid (SO2), dušikove okside i amonijak iz I. kategorije u II. kategoriju. Do poboljšanja kakvoće zraka došlo je u Sisku gdje je SO2 iz III. kategorije prešao u II. kategoriju. Od 2006. započelo se s mjerenjem koncentracija lebdećih čestica promjera do 10 mikrona te se uočava da je koncentracija tih čestica u svim većim gradovima povećana te je zrak uglavnom II. kategorije. Kemijska analiza lebdećih čestica za sada se provodi samo u Zagrebu i Sisku i mjerenja su pokazala niske koncentracije teških metala i poliaromatskih ugljikovodika, odnosno zrak je I. kategorije za metale: olovo, kadmij, nikal i arsen te benzo(a)piren u lebdećim česticama. Cilj je do 2011. postići na cijelom teritoriju Hrvatske kakvoću zraka prve kategorije.

Ministarstvo zaštite okoliša u Planu zaštite i poboljšanja kakvoće zraka u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2008. do 2011. predviđa da će ispunjenje tog ambicioznog cilja koštati 4,144 milijarde kuna godišnje u sljedeće četiri godini ili 129 eura po stanovniku.

Za potrebe određivanja područja i naseljenih područja koji su predmet Uredbe, a sukladno odredbama direktive 96/62/EZ, u 2007. godini Državni hidrometeorološki zavod je u suradnji s Ministarstvom izradio dokument "Preliminarna procjena kakvoće zraka na području Republike Hrvatske".

Provedba te Uredbe neće zahtijevati osiguranje dodatnih sredstava u državnom proračunu, jer su sredstva osigurana u okviru provedbe Zakona o zaštiti zraka i provedbenih propisa donesenih temeljem tog Zakona za 2008. i planirana za 2009. i 2010. godinu.



Pisane vijesti