Vlada prihvatila nacrt prijedloga suzbijanja korupcije

ZAGREB, 5. lipnja 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Nacrt prijedloga suzbijanja korupcije, koji će tijekom više godina biti okvir za borbu protiv korupcije, te ga je uputila u saborsku proceduru.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin istaknula je da je provedba Akcijskoga plana borbe protiv korupcije za razdoblje od 2006. do 2008. donijela dobre rezultate, što potvrđuje i ocjena Transparency Internationala koji je za prošlu godine dao najbolju ocjenu za postignuća u borbi protiv korupcije, koju je počeo pratiti 1999.

Po riječima ministrice Lovrin, spomenuti nacrt jasnije utvrđuje ovlasti Nacionalnoga vijeća za praćenje mjera u suzbijanju korupcije.

Dodala je da model suzbijanja korupcije, definiran tim dokumentom, predstavlja dugoročno rješenje te da su predložena konceptualna rješenja podložna stalnom vrjednovanju i preispitivanju, a mijenjat će se u slučaju bitnih promjena na području unutarnjega razvoja i raspoloživih resursa.

Vlada je danas 'odradila' i dio zakonskih rješenja usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije (EU) pa je tako prihvatila dva nacrta prijedloga zakona - o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji s Nacrtom konačnog prijedloga zakona te o veterinarsko-medicinskim proizvodima s nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Prihvaćene su i dvije uredbe - o uređivanju područja i naseljenih područja prema kategorijama kakvoće zraka te o informacijskom sustavu zaštite okoliša, kao i tri odluke - o objavljivanju pravila o državnim potporama za zapošljavanje, o potporama za usavršavanje te o objavljivanju pravila o državnim potporama za javno-difuzijske usluge.

Vlada je prihvatila i prijedlog provedbe Programa e-Hrvatska za ovu godinu. Državni tajnik Igor Lučić rekao je da je jedna od najvažnijih aktivnosti i mjera, između njih 186, razvoj Elektoničke uprave.

Najavio je da će se do 2010. završiti proces prelaska s analognoga na digitalno emitiranje.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič spomenula je da bi do kraja godine trebao biti gotov Zakon o e- iskaznici te je izvijestila da su jučer u Bruxellesu predstavnici EU-a izrazili zadovoljstvo onim što je u Hrvatskoj postignuto u informatizaciji društva.

Vlada je prihvatila i izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu za prošlu godinu te prijedlog zaključaka o prihvaćanju utvrđenih prioriteta raspodjele nabavljenih vozila vatrogasne namjene jedinicama lokalne samouprave.

Ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević najavio je da će se iduće godine nabaviti još 31 vatrogasno vozilo.



Pisane vijesti