Vlada uvažava i podupire sve nacionalne manjine u Hrvatskoj, češki vrtić i škola u Daruvaru sjajan primjer suradnje

  • Slika /Vijesti/2021/ožujak/16 ožujak/10.jpg

Tijekom boravka u Daruvaru, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na otvorenju novih dijelova škole "Jan Amos Komensky" i Češkog dječjeg vrtića "Ferda Mravenec", na kojem su sudjelovali i češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i član Savjeta za nacionalne manjine Vladimir Bilek.

Tom je prigodom premijer Plenković istaknuo je da u Hrvatskoj živi oko 12.000 pripadnika češke nacionalne manjine.
 
"Naša Vlada je Vlada koja respektira, uvažava i podupire sve nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj", poručio je, kao što podupre sve Hrvate koji žive van domovine.
 
Izdvojio je da oko 1500 Hrvata živi u Južnomoravskom kraju u Češkoj, a češka i hrvatska vlada nastoje svojim aktivnostima i projektima njegovati njihov identitet i povezanost s domovinom.
 
"Najbolji put da podupiremo manjine je da štitimo njihov identitet, a ključni za identitet su jezik, kultura i obrazovanje", rekao je predsjednik Vlade te dodao da ovakvi projekti poput upravo otvorene škole i vrtića omogućuju pripadnicima češke nacionalne manjine da od najranijih dana budu svjesni da žive u Hrvatskoj kao jednakopravni građani, pritom njegujući svoju posebnost i svoj češki identitet.
 
Dolazak 500 tisuća čeških turista prošlo ljeto obilježeno koronom izraz je povjerenja u Hrvatsku
 
Premijer Plenković podsjetio je da Vlada ima operativne planove za sve nacionalne manjine koji pomažu u realizaciji ovakvih konkretnih projekata.
 
Dodao je da će posjet ministra Petričeka unaprijediti i politički dijalog i gospodarske i kulturne odnose.
 
"Veselimo se tradiciji dolazaka brojnih čeških posjetitelja u Hrvatsku, kojih je i u ljetu iza nas obilježenom koronom bilo 500 tisuća, što znači da imaju povjerenje u zemlju u koju rado dolaze. Siguran sam da će tako biti i ovoga ljeta", rekao je premijer Plenković i dodao da će daljnje investicije osnažiti postojeće prijateljstvo, partnerstvo i solidarnost između Hrvatske i Češke.
 
"Ova škola i ovaj vrtić bit će stožerni kameni suradnje između ne samo češke manjine i Hrvata koji žive ovdje, nego i sjajan primjer suradnje između Hrvatske i Češke", zaključio je predsjednik Vlade.

U Ivanovu Selu, premijer Plenković i ministar vanjskih poslova Češke Petříček položili su vijence na spomenik žrtvama Češke manjine za vrijeme Domovinskog rata.

U Grubišnom Polju je posjetio tvrtku Sirocco i obišao pogone za sušenje drvne građe te Elektranu Grubišno polje. Projekt vrijedan 35 milijuna € primjer je investicije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kojom se upotrebom novih tehnologija korisnicima pružaju kvalitetnije usluge toplinske energije.



Pisane vijesti | Andrej Plenković