Vlada uvela izvoznu carinu na kukuruz od 108 eura po toni

ZAGREB, 23. kolovoza 2007. (Hina) - Hrvatska vlada je danas uvela izvoznu carinu na kukuruz od 108 eura po toni, kako bi ublažila posljedice suše i osigurala dovoljno hrane za stoku.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković pojasnio je da su izrazito visoke srpanjske temperature smanjile očekivani urod i prouzročile porast cijene kukuruza u hrvatskom okruženju, dok cijene na fizičkom i terminskom tržištu EU bilježe gotovo rekordne vrijednosti.

Čobanković je, međutim, uvjeren da će urod nešto veći od milijardu tona, uz racionalnu primjenu drugih komponenti stočne prehrane, zadovoljiti potrebe hrvatskog tržišta.

Naglasio je da se izvozna carina na kukuruz uvodi radi stabilizacije tržišta, te da je odluka utemeljena na Zakonu o poljoprivredi, pravilima Svjetske trgovinske organizacije te na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Napomenuo je da je slične mjere uvela i Srbija, te da je o uvođenju carine Vlada obavijestila Europsku komisiju.

Vlada je prihvatila zajedničko financiranje zakupnine za izgradnju nastavno-športske dvorane "Gradski vrt" u Osijeku, za koju će država i Grad Osijek u iduće 24 godine izdvajati po oko 2,5 milijuna eura.

Premijer Ivo Sanader najavio je da će Vlada u jednakom omjeru subvencionirati i izgradnju Rukometnog doma na zagrebačkim Sveticama, za što ovih dana očekuje konkretan prijedlog Gradskog poglavarstva.



Pisane vijesti