Vlada uvijek nastupa odgovorno i u dobroj vjeri, no za lovce u mutnom ima alate

Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/09 prosinca/VRH_0730.jpg

Predsjednik Vlade Plenković u današnjem je razgovoru s novinarima podsjetio na niz konkretnih Vladinih aktivnosti posljednjih tjedana; od Savjeta za Slavoniju u Pitomači, sastanka Savjeta za sjever koji se održao u Čakovcu. Borjanu Krišto pozvao je u Hrvatsku u prvi vanjskopolitički posjet te još jednom podvukao zadovoljstvo i ponos ostvarenjem hrvatskih strateških ciljeva ulaskom države u dublje integracije EU, u Schengen i eurozonu. "Lovcima u mutnom" poručio je da je - petak - rok vraćanja cijena na one prije uvođenja eura te zaključio da ubrzanje obnove ostaje najvažniji prioritet u 2023.

"Sve je prošlo u najboljem redu i bez problema od opskrbe novčanicama i kovanicama, platnog prometa, funkcioniranja bankomata do dizanja granica prema Sloveniji i Mađarskoj na svim graničnim prijelazima", rekao je premijer. "Jedan ogroman iskorak, puna integracija u Europsku uniju, ostvarenje dva ključna prioriteta i jedno veliko političko naslijeđe rada naših dviju vlada čime smo itekako zadovoljni i ponosni", kazao je Plenković.

Naglasio je da je Vlada cijelom procesu pristupila u dobroj vjeri, pošteno i u skladu s propisima i s onim što je generalno razumijevanje svih aktera koliko je jedan proces važan za hrvatske građane i gospodarstvo.

"Nažalost, kao što smo rekli prošlog tjedna na sjednici Vlade dogodilo se to da je dio gospodarskih subjekata, naglašavam - dio, ne generaliziram, iskoristio činjenicu da se mijenja hrvatska kuna s eurom i neopravdano je podigao cijene pod okvirom tzv. zaokruživanja na puno više od zaokruživanje za nekoliko centi, što bi bilo očekivano i ne bi bio veliki problem. No, nije isto ako je to zaokruživanje na 10, 20, 30, 40 ili 50 % više cijene. Dakle, nema tog inputa koji je toliko narastao od 31.12. do 2.1. da bi netko mogao reći - digli smo cijene jer nam je npr. neki dobavljač digao cijene. To nije točno i nije istina", istaknuo je Plenković.

Vlada je u COVID krizi, kao i sada s eurom pristupila u dobroj vjeri, pošteno i u skladu s propisima

Podsjetio je da je Vlada u COVID krizi učinila napore prema privatnom sektoru koji su bez presedana u hrvatskoj ekonomiji i hrvatskom društvu zadnjih 30 godina.

"Isplatili smo 800.000 plaća za radnike u privatnom sektoru, pomogli smo 130.000 poduzeća da u vrijeme COVID-krize ostanu na nogama, otpuštanjem određenih prava, smanjivanjem poreza, različitim oblicima subvencioniranja, zajmovima… Svi su oni preživjeli krizu i nastavili dalje normalno funkcionirati osiguravajući plaću zaposlenicima i egzistenciju obiteljima hrvatskih ljudi. To se događa kad se netko ponaša odgovorno i nastupa u dobroj vjeri, kao što cijelo vrijeme radi Vlada", naglasio je.

Istaknuo je da je ista stvar bila i s eurom, u vremenu u kojem je politički kontekst protekle godine obilježen ruskom agresijom na Ukrajinu koja je generirala rast cijena energenata i hrane te dovela do globalnih inflatornih pritisaka protiv kojih se Vlada borila davši potporu građanima i gospodarstvu sa 27 milijardi kuna potpora, 3,6 milijardi eura koji su otišli za smanjivanje troška cijene plina, struje, naftnih derivata, smanjivanje stopa PDV-a te direktne subvencije umirovljenicima, poljoprivrednicima, ribarima, nezaposlenima, braniteljima, socijalno ugroženima, potpore vrtićima, općinama gradovima, županijama, domovima za starije, bolnicama, nevladinim udrugama.

Do petka vratiti cijene na one prije uvođena eura

"Vlada političkom voljom i našim odabirom pomaže svima jer je to njena odgovornost u ovim trenucima. A onda se dio aktera ponaša na jedan prevarantski način, a to je da diže cijene i šteti vlastitim građanima i gospodarstvu. Mislite da sebi nešto zarađujete, a državi i Vladi činite političku štetu. Vlada ne ide se time da unaprijed misli da je dio gospodarskih subjekata prevarant. Mi nismo tako odgojeni. Odgojeni smo da radimo dobro i očekujemo od drugih da se tako ponašaju. Zato smo i na sjednici Vlade donijeli Zaključak koji ima vrlo jasnu poruku: vratite cijene prije uvođenja eura", naglasio je Plenković.

Nastavio je da su sve službe su na trenu i radit će te da Vlada ima alate i neće ih oklijevati koristiti već u petak; od vraćanja cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija i dizanja poreza.

"Nećemo dopustiti da strateško postignuće Vlade i države, jer je to interesu građana, konkurentnosti gospodarstva, ekonomskog i socijalnog standarda ljudi, ugrožava dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem. Imaju vremena do petka da vrate cijene", poručio je.

Obnova ostaje najvažniji prioritet u ovoj godini. O kadrovskim promjenama nakon dodatnih konzultacija

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak da je od stranačkih kolega dobio bjanko potporu da u sljedećim danima provede kadrovske promjene u sektoru vezanom za obnovu.

Obnova i ubrzavanje tog procesa ostaje najvažniji prioritet u ovoj godini, u tom sam pogledu dobio bjanko potporu za određene kadrovske promjene u sljedećim danima i vezane su za tu temu. Nakon dodatnih konzultacija obavijestit ćemo javnost i upoznati Sabor, dodao je.

Na upit je li riječ o odlasku ministra obnove i graditeljstva Ivana Paladine odgovorio je da će o svemu na vrijeme obavijestiti javnost i Hrvatski sabor.

Nakon besplatnih udžbenika i prijevoza, školarcima i besplatni obrok

Plenković se osvrnuo i na uvođenje besplatnih obroka u školama. Rekao je da u proračunu za 2023. godinu izdvojeno 544 milijuna kuna za besplatne obroke za sve učenike osnovnih škola.

"Ovo je važan politički signal naše Vlade da nakon besplatnih udžbenika, besplatnog prijevoza sada imamo i besplatni obrok. Nema više gladne djece u hrvatskim osnovnim školama", poručio je.

Glede situacije osmero pritvorenih hrvatskih državljana u Zambiji Plenković je kazao da država i hrvatska diplomatsko-konzularna mreža skrbe o svim hrvatskim državljanima bez obzira jesu li u pravu, krivu, odnosno je li što bilo po zakonu ili nije.

"Angažirano je naše veleposlanstvo koje geografski pokriva Zambiju, a to je veleposlanstvo u Pretoriji. Konzularne su službe praktički stalno sa zambijskim vlastima i o tome obavještavaju i Ministarstvo, druge resore te preko njih i obitelji osmero državljana. To će se nastaviti, rekao je.

Dodao je da paralelno nadležna ministarstva rada, pravosuđa i uprave, unutarnjih te vanjskih i europskih polova, zajedno s drugim službama, ustanovljuju kako je točno do ove situacije došlo i je li sve bilo sukladno zakonu.

"Ta dva procesa idu paralelno i o njima će se obavijestiti javnost", zaključio je Plenković.



Pisane vijesti