Vlada već do sada puno pomogla brodogradilištima u Rijeci i Puli, bez isplate jamstava suficit u 2018. bio bi nedvojben

Slika /00 A foto model/DSC_3640.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovno je danas osudio huliganski napad u Splitu na vaterpoliste Crvene zvezde. Izrazio je i očekivanje da se izjave poput one predsjednika Europskog parlamenta tijekom komemoracije u Basovizzi više ne ponavljaju, a osvrnuo se i na stanje u Uljanik grupi, podsjetivši koliko je ova Vlada do sada pomogla brodogradilištima u Puli i Rijeci.

Govoreći na početku današnje sjednice Vlade o aktualnim temama, predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovno se osvrnuo na izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija tijekom komemoracije u Basovizzi. Podsjetio  je da ga je zvao u ponedjeljak i izrazio mu protest i nezadovoljstvo.

„Tražili smo da on sam reagira u vezi te izjave, što je on i učinio“, rekao je premijer Plenković, dodavši kako su na tu izjavu reagirali i hrvatski europarlamentarci te predsjednica Republike.

Naglasio je kako takve izjave u hrvatskom razumijevanju imaju nedvojbeno i elemente revizionizma i teritorijalnih pretenzija te poručio kako nije dobro da se one uopće izgovaraju.

Dodao je da je predsjednik Europskog parlamenta jučer u pismu pojasnio kontekst te izrazio očekivanje da se takve izjave više neće ponavljati.

Premijer Plenković ponovno je najoštrije osudio incident u Splitu, gdje su huligani napali tri vaterpolista Crvene zvezde uoči vaterpolske utakmice.

„Hrvatska Vlada najoštrije osuđuje takva ponašanja i očekujemo da policija i pravosuđe rješavaju ovakve slučajeve koji su nedopustivi i nikako ne pridonose slici Splita i Hrvatske kakvu je mi želimo“, poručio je predsjednik Vlade dodavši kako su i reakcije Grada Splita i Hrvatskog vaterpolskog saveza bile primjerene.

Osvrnuo se i na Uljanik, rekavši da se očekuju daljnje aktivnosti  oko sljedećih koraka u vezi programa restrukturiranja i planiranih susreta idućega tjedna u Bruxellesu s Europskom komisijom.

Podsjetio je da je Hrvatska dosad u prosincu i siječnju isplatila više od 2,8 milijarde kuna protestiranih državnih jamstava te poručio da je važno da javnost shvati koliki je to iznos.

Naglasio je da bi hrvatski proračun u 2018. nedvojbeno imao proračunski višak da nije bilo tih obveza koje u najvećoj mjeri datiraju iz vremena prije ove Vlade.

Također, podsjetio je na angažman Vlade tijekom 2018. godine, kada su zahvaljujući njezinim naporima isplaćene praktički sve plaće u škverovima i u Puli i u Rijeci, što je, kazao je, još jedan doprinos Vlade Puli, Rijeci, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

"Tako da je važno da ljudi i u Rijeci i u Puli imaju jasan dojam koliko je Vlada pomogla već do sada ovim brodogradilištima, a ne da se stječe dojam dojam zbog nekih politikantskih izjava da to nije slučaj. Međutim kako dalje, to ćemo nakon temeljite analize zajednički procjenjivati i kroz  razgovore i kroz realne i ostvarive prognoze koje su moguće", zaključio je premijer Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković