Vlada: Već sutra isplata naknade za perad

S ukupno 836.012 kuna država će nadoknaditi štetu vlasnicima peradi u okolici ribnjaka Grudnjak, usmrćenoj nakon otkrivanja virusa ptičje gripe, odlučila je danas hrvatska Vlada.

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - S ukupno 836.012 kuna država će nadoknaditi štetu vlasnicima peradi u okolici ribnjaka Grudnjak, usmrćenoj nakon otkrivanja virusa ptičje gripe, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Isplata će krenuti već sutra, a naknade će vlasnicima peradi isplaćivati veterinarska služba, najavio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Iznos naknade ovisit će o vrsti usmrćene peradi, a kretat će se od 8 kuna za pile do 300 kuna za pure, dakle na razini tržnih cijena peradi na tom području prije otkrivanja virusa ptičje gripe.

Osim toga, svako će domaćinstvo za izgubljenu dobit dobiti po 200 kuna.

U krugu tri kilometra od ribnjaka Grudnjak usmrćeno je 17.299 komada peradi.

Izračun štete za našičko područje bit će gotov tijekom dana pa će Vlada, da bi ubrzala isplatu vlasnicima, odluku o pomoći donijeti vjerojatno na telefonskoj sjednici, najavio je premijer Ivo Sanader.

Zahvalio je mještanima općine Zdenci na razumijevanju te ponovio kako je usmrćivanje peradi bilo nužno da bi se spriječio prelazak virusa ptičje gripe na perad.

Sanader je izvijestio da se iz Velike Britanije još čeka potvrda da li se kod labudova kod Grudnjaka radi o virusu H5N1 koji uzrokuje tešku gripu, te najavio da će javnost odmah biti obaviještena o nalazima referentnog laboratorija.

Čestitao je Kriznom stožeru na brzim i stručnim reakcijama u sprečavanju prelaska virusa na perad.

Hrvatska pokazuje da i u kriznim situacijama zna reagirati, rekao je premijer, zadovoljan odlukom Europske komisije da dozvoli uvoz mesa peradi i prerađevina iz Hrvatske.

Vlada je donijela i Nacionalni plan pripremljenosti za pandemiju gripe, što je obveza svake države članice Svjetske zdravstvene organizacije koje trebaju osnovati i Nacionalni odbor za planiranje u pandemiji.

Nacionalnim planom definiran je zapovjedni lanac u slučaju hitnosti, strategija cijepljenja, osiguranje dovoljnih količina cjepiva i lijekova itd.



Pisane vijesti