Vlada: za dva nova ministarstva osiguran novac za početak rada

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_za_dva_nova_ministarstva_osiguran_novac_za_pocetak_rada.jpg

ZAGREB,17. siječnja 2008.(Hina) - Nova hrvatska Vlada danas je svojom prvom odlukom izmijenila privremeno financiranje svojih resora u prva tri mjeseca ove godine, čime je omogućila funkcioniranje dva nova ministarstva, ono regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstva turizma.

Preraspodjelom proračunskog novca iz stavki za bivša ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te mora, turizma, prometa i razvitka, iz kojih su izdvojena dva nova ministarstva, ta su nova ministarstva, temeljem Vladine Uredbe, za početak rada dobila ukupno oko 265 milijuna kuna.

Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva preraspođeno je gotovo 242 milijuna kuna, a Ministarstvu turizma skoro 24 milijuna kuna.

Vlada je dala suglasnost na raspodjelu trećine dobiti Fonda hrvatskih branitelja, ukupno nešto više od 65 milijuna kuna namijenjenih razvojnim i humanitarnim mjerama u svrhu poboljšanja statusa branitelja i članova njihovih obitelji. Utvrđeno je da će se 40 posto sredstava (oko 25 milijuna kuna) uplatiti u Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja, a 60 posto (gotovo 41 milijun kuna) u Zakladu hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor izvijestila je da će Fond za stipendiranje u ovoj godini ukupno raspolagati sa 70 milijuna kuna, a Zaklada s 39 milijuna.

Sukladno nedavnom dogovoru sa socijalnim partnerima (sindikatima i poslodavcima), Vlada je danas osnovala tri povjerenstva - ono za praćenje cijena, njihovog utjecaja na stanard građana i predlaganje odgovarajućih mjera, Povjerenstvo za energetiku i obnovljive izvore energije, te Povjerenstvo za poljoprivredno-prehrambenu politiku.

U sva tri povjerenstva sjedit će po tri predstavnika Vlade, Hrvatske udruge poslodavaca, sindikalnih središnjica i udruga potrošača.

Premijer Ivo Sanader najavio je da će Vlada svaka dva mjeseca socijalne partnere pozivati na razgovore, te je pozvao članove nove vlade da se "uključe u podizanje razine socijalnog partnerstva i tripartitne suradnje".

Vlada je donijela Uredbu o računovodstvu neprofitnih organizacija, te pokrenula postupak za sklapanje Protokola o integriranom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja.



Pisane vijesti