Vlada: započinje proces privatizacije prva tri brodogradilišta

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_zapocinje_proces_privatizacije_prva_tri_brodogradilista.jpg

ZAGREB, 21. svibnja 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici Ministarstvo gospodarstva i Hrvatski fond za privatizaciju zadužila da što prije započnu s izradom modela privatizacije pulskog Uljanika, Brodogradilišta Kraljevica i Brodotrogira, a Brodosplitu je preporučeno da pripremi model privatizacije svoje tvrtke kćeri Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o.

Privatizacija tih društava trebala bi se, prema riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca provesti do kraja ožujka 2009. godine, a u Vladi se doznaje da bi natječaji za privatizaciju mogli biti dovršeni do kraja rujna ove godine, kao i da bi se pitanje pomorskog dobra koje je unijeto u temeljni kapital brodogradilišta vjerojatno trebalo riješiti donošenjem posebnog zakona.

Po privatizaciji tih društava strateški bi se partneri tražili i za 3. maj te Brodosplit.

Privatizacija brodogradilišta trebala bi omogućiti njihovo restrukturiranje uz privatnog partnera, a temelje ima u unaprijeđenim individualnim planovima restrukturiranja, koja će ovoga tjedna biti poslana na procjenu Europskoj komisiji, rekao je Polančec.

Neki od tih planova predviđaju i smanjivanje broja zaposlenih, no predsjednik Vlade Ivo Sanader očekuje da će privatizacija, koja će strateškim partnerima omogućiti i primjerice promjenu proizvodnog programa ili osnovne djelatnosti te preseljenje proizvodnih pogona, omogućiti očuvanje gotovo svih radnih mjesta u brodogradilištima, ako ne i njihovo povećanje.

Za sada je samo brodogradilište Kraljevica u svom planu restrukturiranja iskazalo višak radnika, no u Vladi se doznaje kako vjerojatno sva brodogradilišta imaju ili višak ili nepovoljan omjer broja administrativnih i proizvodnih radnika.

Govoreći o nužnosti rješavanja pitanja hrvatske brodogradnje, Polančec je istaknuo da njen akumulirani gubitak u 2007. iznosi oko 1,05 milijardi kuna, a od 2003. godine do danas više od 8,4 milijarde kuna. Trenutni iznos odobrenih državnih jamstava za kredite je pak na razini od oko 12,5 milijardi kuna, a planovi restrukturiranja predviđaju da bi država do 2012. godine trebala odobriti još 29,7 milijardi kuna jamstava.

Vlada je danas, uz ostalo, prihvatila i promjene vezane uz prodaju dionica Hrvatskih telekomunikacija (HT) bivšim i sadašnjim zaposlenicima, kojima to pravo stječu i radnici tvrtke T-Mobile, a utvrđeno je i da će upis HT-ovih dionica trajati od 27. svibnja do 16. lipnja ove godine.

Ujedno je prihvaćeno i zaduživanje države kod sindikata domaćih banaka za 760 milijuna eura na razdoblje od dvije godine, uz mogućnost produženja na još dvije godine, a u svrhu otplate inozemnih i domaćih dugovanja koja ove godine dospijevaju na naplatu.

Prihvaćeno je i izvješće o provedbi Nacionalnog programa uspostave Sustava za identifikaciju zemljišnih čestica (LPIS), kao jedne od pretpostavki za buduće povlačenje sredstava iz fondova EU za poljoprivredu, a odobrena je i dodjela zemljišta općinama Koprivnički Ivanec i Pisarovina te gradu Kutini za gradnju ili proširenje poduzetničkih zona.



Pisane vijesti