Vlada: Saboru upućeno pet zakona usklađenih sa zakonodavstvom EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_saboru_upuceno_pet_zakona_uskladenih_sa_zakonodavstvom_eu.jpg

ZAGREB, 21. svibnja 2008. (Hina) - Vlada je s današnje sjednice Hrvatskom saboru uputila pet zakonskih i tri strateška prijedloga koji se usklađuju s pravnom stečevinom EU, među kojima i zakon kojim se prvi put kao jedinstveni sustav uređuje odgoj i obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi.

Ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac kazao je kako Hrvatska zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi čeka desetljećima, budući da se njime, istaknuo je, snažnije otvara put ka visokom obrazovanju, odnosno većem broju studenata.

"Budući maturanti iz gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola imat će mogućnost nakon polaganja državne mature upisati do 30 puta više visokoškolskih ustanova nego moja generacija", poručio je Primorac.

Zakonom se prvi put i u osnovne škole uvodi sustav vanjskog vrednovanja obrazovanja, definira se državna matura za gimnazije i četverogodišnje strukovne škole s kojom će se krenuti u školskoj godini 2009./2010., propisuje da školska ustanova radi na temelju školskog kurikuluma, uvode licence za rad učitelja, nastavnika i stručnih suradnika.

Ravnatelje škola imenovat će školski odbori (imat će devet članova iz redova učitelja i nastavnika, roditelja, te predstavnika tijela državne uprave i osnivača) na mandat od pet godina i uz prethodnu suglasnost resornog ministra, koji će, krši li zakon, ravnatelja moći razriješiti.

Primorac je najavio da će do kraja godine biti izrađen zakon o strukovnom obrazovanju, kojim će se, naglasio je, zatvoriti zakonodavni ciklus u području obrazovanja, "a tada ćemo moći reći da naši učenici imaju potpuno jednake uvjete i prava kao oni u Parizu ili Londonu".

Saboru je upućen i prijedlog zakona o medicinskim proizvodima, kojim se, sukladno direktivama EU, u zakonodavnom smislu razdvaja područje lijekova i medicinskih proizvoda, odnosno posebno regulira proizvodnja, promet, stavljanje na tržište i nadzor medicinskih proizvoda. Kao regulatorno i nadzorno tijelo za područje medicinskih proizvoda djelovat će Agencija za lijekove i medicinske proizvode, a posebno se uređuje međunarodna suradnja u prometu tim proizvodima.

Predloženim zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi cjelovito se uređuju pitanja radnog odnosa i druga službenička prava za oko 12.000 službenika i namještenika koliko ih danas radi u lokalnoj i područnoj upravi, te pooštravaju ujveti za primitak u službu (obiteljski nasilnici i optuženi za korupciju neće moći biti službenici).

O disciplinskoj odgovornosti službenika odlučivali bi službenički sudovi koji bi se ustrojili u županijama i Gradu Zagrebu, gdje bi djelovao i Viši službenički sud koji bi rješavao žalbe.

Predloženim izmjenama Zakona o elektroničkoj trgovini omogućilo bi se hrvatskim tvrtkama da elektroničkim putem (na internetu) sklapaju ugovore i trguju s tvrtkama sa sjedištima u zemljama članicama EU. Na taj se način, ipak, ne bi mogli sklapati ugovori vezani uz prijenos prava nad nekretninama, emisije elektroničkog novca te prava intelektualnog vlasništva, ali moći će se trgovati lijekovima.

Saboru je upućen i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti biljnih sorti, sukladno Europskoj konvenciji i direktivama EU o zaštiti biljnih sorti.

Vlada je prihvatila Strategiju ruralnog razvoja Hrvatske od 2008. do 2013., kojoj je cilj ojačati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje i poboljšati kvalitetu života na selu, kao i strateške odrednice razvitka kemijske i industrije kože od 2008. do 2015.



Pisane vijesti