Vladi je cilj naći održivo rješenje za Uljanik i 3. Maj. Razgovaramo s potencijalnim partnerima

  • Slika /Vijesti/2018/11 studeni/15 studeni/DSC_0331.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je danas brodogradilište 3. Maj u Rijeci, gdje se sastao s predstavnicima radnika, sindikata i Uprave 3. Maja te novoimenovanom Upravom Uljanik grupe.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade kazao je da je na sastanku razmotreno sve što nova Uprava poduzima kako bi pronašla način da se nastavi s izradom održivog programa restrukturiranja cijele Grupe. "Razumjeli smo i određene nedoumice u smislu svrhovitosti ostanka Uljanika i 3. Maja zajedno u Grupi", dodao je. 

Podsjetio je da je Vlada učinila sve da kroz sanacijski program i jamstva koja je dala početkom siječnja omogući proces izrade plana restrukturiranja i funkcioniranje cijele kompanije. "To prevedeno znači plaće i za sve zaposlenike Uljanika i 3. Maja u ovoj godini", pojasnio je premijer, podsjetivši i na Vladin angažman za plaće isplaćene za srpanj i kolovoz, ali i na mogućnost za isplatu još tri minimalne plaće putem Agencije za isplatu radničkih tražbina.  

Predsjednik Vlade kazao je da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta razgovara sa zainteresiranim potencijalnim partnerima i investitorima u ova dva brodogradilišta.

"Vladi je cilj naći jedno održivo rješenje koje će u budućnosti omogućiti objema kompanijama da funkcioniraju na tržišnoj osnovi. Shvaćamo konkretan gospodarski značaj Uljanika i 3. Maja za Pulu, Rijeku, Istarsku i Primorsko-goransku županiju, kao i značaj hrvatske brodogradnje u smislu proizvodnje, izvoza i ukupnih pokazatelja naših gospodarskih aktivnosti i gospodarskog rasta", istaknuo je Plenković.

Premijer je naglasio da se svo ovo vrijeme traži rješenje za oba brodogradilišta, ocijenivši dobrima razgovore koji su uspostavljeni s nizom potencijalnih aktera. Budući da je riječ o osjetljivim razgovorima, nije želio iznositi detalje o tome.

Upitan razmišljala li država da u prijelaznom razdoblju uđe u Uljanik Grupu, premijer Plenković podsjetio je da se na Vladi sredinom listopada našlo izvješće o izloženosti države u pogledu određenih jamstava, koja su u ukupnom iznosu od 4,2 milijarde kuna.

"Država je kako god krenemo, i u varijanti programa restrukturiranja i u svemu onome što se radilo proteklih godina pa i desetljeća kroz državne potpore tu, a i kroz izloženost", pojasnio je.

Na pitanje hoće li se u konačnici 3. Maj i Uljanik odvojiti, predsjednik Vlade je rekao da je to teško u ovom trenutku reći. Ponovio je da je Vladi u interesu održivost kompanija.

"Razumijem optiku Rijeke, odnosno optiku Pule, ali bitno je da kompanija funkcionira na tržišnim osnovama", dodao je.

Na kraju je poručio da Vlada čini sve što može s onim mehanizmima koji su joj na temelju zakonskih propisa na raspolaganju.

Ministar Horvat: Postoji interes više aktera

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je da za Uljanik grupu i 3. Maj postoji interes više aktera, ali nije htio govoriti o kome je riječ dok detalji tih ponuda ne budu na stolu.

"Intenzivno se razgovora i pregovara. Četiri partnera su vrlo zainteresirana, i za samo za 3. Maj i za cijelu Uljanik grupu", kazao je.

Ministar Horvat nije htio otkriti tko su zainteresirani, već je tek najavio da će o detaljima govoriti "u trenutku kad imamo vjerodostojna pisma namjere na stolu".

Današnji je razgovor s čelnicima Uljanika i 3. Maja, sindikatima i predstavnicima radnika ocijenio je konstruktivnim, dodajući kako je riječ o sinergiji i jedinom rješenju koje je moguće.

"Opstojnost brodogradnje i u Rijeci i u Puli u jednom drugačijem modalitetu, u jednoj održivoj formi bez da se na brodovima gubi već da se zaradom na brodovima daje doprinos i hrvatskom izvozu i industrijskoj proizvodnji", poručio je ministar.  

To je realno, ocijenio je  Horvat, koji je, kako je rekao, u 3. Maju drugi put u posljednjih mjesec dana.

Izvor: Vlada/Hina
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković